Nye afgrøder: Her er tre lovende proteinafgrøder til konsum

Markedet efterspørger fødevarer med et højt indhold af protein. Det giver en oplagt mulighed for øget indtjening i planteavlen ved at dyrke bælgsæd til konsum.

Bælgsæd har et højt indhold af protein og kan fiksere kvælstof fra luften.

Det taler ind i en bære-dygtigheds- og klimadagsorden, som har givet stigende efterspørgsel efter dansk produceret bælgsæd til konsum.

Danske landmænd har vist, at de kan opnå gode udbytter i hestebønner og ærter, men der mangler dyrkningsvejledninger, hvis mindre afgrøder som linser, kikært og sojabønner skal blive en succes.

Derfor bliver der lavet forsøg med dyrkning af en række forskellige bælgsædsarter - alene eller i samdyrkning med korn eller andre bælgsædsafgrøder.

Forsøgene er økologiske. Det er dog ingen betingelse for at dyrke bælgsæd til konsum.

Kikært med sen høst

Kikært er velegnet til konsum - enten i salater eller som mel.

Udbyttepotentialet for økologiske kikærter er 1-2 ton pr. hektar. Kikært høstes sent.

Linser kan samdyrkes med havre

Linser bliver 15-75 cm høje og har en sammensætning af aminosyrer, som er fordelagtig til human ernæring.

Linser konkurrerer dårligt mod ukrudt og her tendens til lejesæd. Samdyrkning med havre anvendes derfor, men det giver udfordringer i forhold til at adskille linser og havre efter høst. Tidlig såning øger udbyttet, men øger også risikoen for lejesæd.

Linser kan dyrkes på de fleste jordtyper - dog ikke på vand-lidende jorder. Hvis jordens indhold af kvælstof er for højt, sætter linserne for mange blade.

I Canada høstes fra 1.4 til 3.6 ton pr. hektar. I Danmark forventes økologiske linser at give 0,8-1,5 ton pr. hektar.

Sojabønner kræver 10 grader ved såning

Sojabønner skal sås sent i Danmark, da de ligesom økologisk majs kræver en jordtemperatur på 10 grader ved såning.

Sojabønner har svært ved at sætte frø ved lang dagslængde, og er derfor ikke velegnede til vores breddegrader.

Soja-bønner indeholder 40-42 pct. protein med en gunstig sammensætning af amino-syrer. Endvidere indeholder sojabønner 16-18 pct. fedt med en høj andel af flerumæt-tede fedtsyrer.

Økologiske sojabønner kan give et ud-bytte på 1,5-2 ton pr. ha.

Læs mere og se billeder af proteinafgrøder til konsum i august-udgaven af Mark, som udkommer 4. august.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.