Nye forsøg: Kalk hæmmer kålbrok

Kalk kan med fordel gives lige før raps i sædskiftet, da det hæmmer kålbrok.

Der har været mindre kålbrok ved tilførsel af kalk end uden kalk. Forskellen er statistisk sikker. Det viser fem nye landsforsøg, som i dette efterår har undersøgt effekten af kalk på kålbrok i vinterraps. 

Forsøgene er anlagt i marker, hvor der før har været meget kålbrok. Der var også kraftige angreb i forsøgene i år. Rapsen er sået fra 23.-26. august, og angreb vurderet fra 25/10 til 16/11, siger landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen, Seges.

- Effekten af kalk var dog relativt moderat i forsøgene og derfor ikke særlig effektiv. Men skal der gives kalk i sædskiftet, kan det med fordel gøres til raps, konkluderer hun.

To kalk-produkter testet

To kalkprodukter blev afprøvet. I det ene forsøgsled blev der placeret 300 kilo pilleret kalk per hektar, kaldet Omya Calciprill 110, samtidig med såning. Kalk og frø blev samsået.

I det andet forsøgsled blev nedharvet tre ton almindelig jordbrugskalk før såning.

- Resultaterne viste, at der var et sikkert mindre angreb af kålbrok ved at tildele begge kalkprodukter. Men der var ikke sikre forskelle på effekten af de to kalktyper, fortæller Ghita Cordsen Nielsen.

Dankalk oplyser en pris for Omya Calciprill på 118 kroner per 100 kilo. Og en slutpris på cirka 250 kroner per ton jordbrugskalk, når kalken er betalt, transporteret og spredt i marken, fortæller hun, og tilføjer:.

- Brilliant Calciprill 110 indeholder 88 procent calciumcarbonat og ingen andre næringsstoffer. Det er spredbar i en gødningsspreder på op til 24 meter.

Faktaboks

Forsøgsresultat 2022

  • Angrebsgrad er opgjort som et kålbrok-indeks (0-100)
  • Uden tildeling af kalk var kålbrok-indekset på 50,3
  • Med tildeling af kalk blev indekset reduceret til 40,5 og 41,0 for de to kalktyper

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.