På Bornholm høstes stadig på højtryk - her er sol, varme og ingen skybrud

Bornholm har haft en meget tør vækstsæson i år - og høst af hvede, raps og vårbyg er allerede i gang.

Mens tordenbyger og skybrud har sat høsten på pause i det meste af landet, er landmændene stadig i fuld gang med at høste på Bornholm. Her er vejret nemlig fortsat tørt og solrigt - og udsigten til skybrud langt væk.

"Jeg kører lige nu og høster vinterraps. Vandprocenten var seks mandag og 10 her til formiddag, fortæller Torben Blem Kofoed i tirsdags. Han dyrker 450 hektar med vinterbyg, raps, vinterhvede og vårbyg ved Rønne på Bornholm.

"Jeg var meget overrasket over, at vandprocenten var så lav i rapsen, da jeg bare var ude og tage den første prøve. Så det var om at komme i gang. Jeg målte også hveden, som kun havde 13,5 pct. vand, men har prioriteret at høste rapsen først", fortæller han.

Rapsen har stået utrolig flot gennem vækstsæsonen, så han havde forventet et højt udbytte - men er blevet skuffet. Frøene er små pga. tørken.

"Vi lå i starten på 4,7 ton pr. ha, som svarer til mit normaludbytte. Men det sidste raps vi har høstet, står på dårligere jord, der er mere tørkeramt. Så vi lander på 4,2 ton i snit - og det er under middel. Men vi har også kun fået 40 mm nedbør på 2½ måned. Så alt er tvangsmodnet i år", siger han.

Havrerødsot i vinterbyg

Vinterbyggen var en blandet fornøjelse at høste, da der var en del havrerødsot.

"Vinterbygudbyttet varierede fra 3,0 til 8,5 ton pr. ha med et gennemsnit på seks ton. Vi plejer at avle 8-9 ton, så det var meget skuffende«, fortæller Torben Blem Kofoed. Det har overrasket ham, at der har været så meget havrerødsot, for han fandt kun meget få lus i efteråret. Han sprøjtede vinterbyggen en gang mod lus, men set i bakspejlet skulle den være sprøj- tet to gange", erkender han.

Så vidt han kan se, har der kun været forholdsvis lidt havre- rødsot i vinterhveden. Men det er ikke høstet endnu.

Færdig med hveden

Et andet sted på Bornholm var Troels Müller tirsdag i gang med at høste vinterhvede med en vandprocent på 13-15 pct.

"Jeg startede i går og bliver færdig i aften, da jeg kun har 25 ha med vinterhvede. Jeg mangler kun fire hektar. Derefter fortsætter jeg i vårbyggen", fortalte Troels Müller fra mejetærskeren i tirsdags. Han driver 137 hektar ved Aakirkeby.

"Det er godt nok tidlig høst i år, men vi har også haft det meget tørt det meste af vækstsæsonen. Jeg tvivler da også på, at kornet er rigtig modent - snarere nødmodent. Men vi har 25 grader, høj sol og en luftfugtighed på 59 pct. Så det er bare om at klø på".

Efter hveden mangler han at høste 70 ha vårbyg og 20 ha vårhvede til brød.

"Hveden står på noget JB4 jord, der ikke er vandet, og har store pletter, der er tørkeramt. Så kernerne er små, hektolitervægten er kun 75. Udbyttet ligger på omkring seks ton pr. ha mod normalt otte ton", fortæller han.

Rajgræsset er for let

Troels Müller startede årets høst i rajgræs af sorten Esquire, som blev høstet direkte. Det gik fint, og den høstede vare har en flot volumen, men mangler noget vægt. Så han tør endnu ikke spå om udbyttet.

"Hvis det gode høstvejr fortsætter, er jeg færdig med at høste på lørdag. Lige bortset fra vårhveden, der ikke er helt moden, og skal have et par uger mere. Den tidlige høst passer mig rigtig godt, da min kone har termin midt i august", sagde Troels Müller i tirsdags.

Onsdag fortalte han dog, at han var stoppet igen i vårbyg, da det ikke var helt klar endnu.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.