Pløjefri dyrkning er både plus og minus i forhold til skadedyr

Pløjefri dyrkere har gennem de senere år fortalt om, hvordan pløjefri dyrkning gavner nyttedyr – og at de dermed ikke har et så stort behov for at bekæmpe skadedyr i afgrøderne. Men pløjefri dyrkning kan også give øgede problemer med skadedyr, påpeger planteavlskonsulent.

Der er stor forskel på, hvordan forskellige skadedyr påvirkes af at jorden ikke pløjes.

Derfor kan man ifølge Erik Sandal, planteavlskonsulent hos Velas, ikke entydigt sige, at pløjefri dyrkning giver færre problemer med skadedyr – heller ikke selvom en del ikke pløjende landmænd har vist, at de kan klare sig med et meget lavt forbrug af insektmidler.

I en artikel i FRDKNyhedsbrev skriver han, at der i pløjefri systemer er flere fjender mod bladlus, ligesom stankelbenslarver bevæger sig dårligere. Omvendt er der især ved direkte såning større risiko for havrerødsot og angreb af snegle, frit- og bygfluer samt aksløberens larve.

Skadedyrene kan bekæmpes med jordbearbejdning, og her er harvning, ifølge planteavlskonsulenten, ofte lige så godt som pløjning.

Få gavn af insekterne

- Data viser, at et pløjefrit system giver en mere mangfoldig bestand af insekter i markerne. Det gælder især nogle af nytteinsekterne, som edderkopper og løbebiller.

- Derfor kan det som udgangspunkt forventes, at der vil være færre skadedyr i et pløjefrit system. Men omvendt ved vi, at jordbearbejdning direkte kan hæmme eller næsten udrydde visse skadedyr, skriver Erik Sandal i artiklen.

Han tilføjer, at det derfor ikke ensidigt kan konkluderes, at pløjefri dyrkning giver færre problemer med skadedyr, selv om en del ikke pløjende landmænd har vist, at de kan klare sig med et meget lavt forbrug af insektmidler.

- Uanset hvad, så gælder det, at hvis man helt kritikløst sprøjter forebyggende mod skadedyr, ja, så fjerner man alle nytteinsekter og giver fri bane for opformering af skadedyr på sigt. Dette gælder uanset pløjning eller ikke pløjning, lyder det fra Erik Sandal.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.