Planteformand: Landmænd skal forebygge resistens

Kampen mod resistens er både fælles og individuel. Landmænd kan selv mindske resistensproblemer med bedre sædskifter.

Resistens over for sprøjtemidler er til stadighed et større og større problem, og ny viden er bydende nødvendig. Det fastslog Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer, Planteavl i sin beretning på årsmødet i Herning onsdag.

Resistens vil sige, at ukrudt, sygdomme eller skadedyr ikke reagerer over for sprøjtemidlerne i samme omfang som før, så man skal øge doserne.

»Det er over 30 år siden, at den sidste virkemekanisme blev udviklet. Derudover er der færre og færre aktivstoffer under udvikling. Det er en alarmerende tendens,« fastslog Torben Hansen.

Store udfordringer

Resistens vil ramme hårdt. Rigtig mange af Danmarks nabolande har store udfordringer med resistent ukrudt.

»Først og fremmest vil resistens ramme vores vintersæd, dvs. hvede og vinterbyg. Derefter vil majsen også blive ramt. I sidste ende er næsten alle vore afgrøder under pres, hvis vi ikke finder en måde at bryde resistensen på,« sagde han.

Vælg andre metoder

Torben Hansen pegede på, at der er brug for en indsats, hvor man både kigger på formuleringen af nye, miljørigtige og effektive midler, og skabe rum til en nødvendig forskning og udvikling af alternativer til de plantebeskyttelsesmidler der er til rådighed i dag.

Det kunne være nye dyrkningsteknikker, som begrænser behovet for at bruge plantebeskyttelsesmidler. Bedre sædskifter, så græsukrudt i meget mindre grad skal bekæmpes kemisk. Forædling, så landbruget får sorter, som er mindre modtagelige for sygdomme og skadedyr eller udvikling af biologiske midler, som planteværnsindustrien nu er begyndt at bruge mange penge på.

»Meget kan vi selv gå hjem og gøre med det samme, men udvikling af nye midler tager lang tid,« konkluderede han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.