Rådgiver: Der bør være basis for flere Pivot-anlæg
Anlæggene har vist deres værd ude i verden, og med større ejendomme burde der være flere Pivot-anlæg i Danmark, mener ekspert.

Der er en række helt oplagte fordele ved at vande med Pivot-vandere.

Det mener Gunnar Schmidt, teknikrådgiver hos Byggeri & Teknik med kontor i Herning.

Han tilføjer, at der blev opført enkelte anlæg i Danmark i 1990erne. Når det ikke gav det store gennembrud for Pivot-vanding i Danmark, skyldes det bl.a., at anlæggene ikke var så holdbare, og at der var problemer med at skaffe reservedele ved nedbrud.

Det har ifølge Gunnar Schmidt har ændret sig.

Derfor mener han, at tiden er moden til, at langt flere landmænd med sandjord og afgrøder, der betaler godt for vanding, regner på, om det kan betale sig at etablere Pivot-vanding.

Kend dine forudsætninger

»Hvis man skal etablere vanding på et areal, der ikke tidligere er vandet, viser mine beregninger, at Pivot-vanding er billigere ved vanding af ca. 50 hektar og opefter. Og jo større cirkel, jo billigere bliver det pr. hektar«, siger Gunnar Schmidt.

På arealer, hvor der allerede er eksisterende vandingsanlæg, er regnestykket dog mere kompliceret. Der er man ifølge konsulenten nødt til at gå helt ned i detaljen og få fuldt overblik over, om boring, pumpe og jordledninger fra det eksisterende anlæg kan genbruges til Pivot-vanding.

Samlet økonomi

Ved beregningen af lønsomheden ved at etablere et Pivot-anlæg spiller det også ind, at der ved Pivot-vanding opnås en stor arbejdslettelse samt en bedre vanding.

»For nogle landmænd vil det have stor værdi, at de slipper for en masse arbejdstimer til at flytte vand, ligesom det på let sandjord har stor værdi at sikre en god og effektiv vanding. Derfor mener jeg, at man skylder sig selv at klarlægge fordelene ved pivot-vanding, inden man investerer i nyt vandingsanlæg«, siger Gunnar Schmidt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.