Såbarometer: Det begynder at haste - se hvor man er færdig
Forårets såning er godt på vej mod slutningen, men det begynder at haste.

Mange nåede, at få gavn af de gode sådage op til påsken, og knap 80 procent af vårbyggen er nu sået.

Der er dog stadigt knap en femtedel af vårbygarealet, der mangler at blive sået. Også havren er godt med og lander på 75 procent af det, der skal sås.

Især på Fyn, Sjælland og Lolland Falster samt i det Sønderjyske er man rigtig godt med, og det er kun ganske få marker, der stadig mangler at blive tilsået. Også i det Vestjyske, midtjyske og i det Nordjyske er man langt over halvvejs.

Nedbøren her i påskedagende har dog langt de fleste steder sat en stopper for såmaskinerne, og det begynder at spidse til for at få de sidste marker etableret rettidigt.

»I flere områder er såarbejdet nu så fremskredent, at mange enten er helt færdige eller kun mangler få og mere vandlidende arealer. Påskevejret har dog budt på imellem 15 og 35 mm nedbør og ustadigt vejr med en del byger, så hen over påsken er der desværre nærmest intet sket med såarbejdet,« forklarer Per Skodborg Nielsen, planteavlskonsulent hos Sagro i Herning.

Ulla Plougborg, planteavlskonsulent hos LMO i Viborg, maner til besindelse.

Såbarometer: Såning af vårbyg tager fart - se hvor langt dit område erMark 4. april · 12:54

»Selvom første halvdel af april nu er passeret, og det efterhånden begynder at haste med at få de sidste vårsædsmarker etableret. Såning senere end den kommende weekend kan meget vel komme til at koste udbytte, men såbedets kvalitet er det vigtigste, og udsædmængden skal justeres til det senere såtidspunkt,« siger Ulla Ploughborg.

På Lolland og Falster er det også gået stærkt med roesåningen, og kun ganske få marker, som ikke nåede at komme med før påskens regnbyger, står stadig usåede tilbage.

»De første roer spirede frem før påske. Der mangler enkelte roe- og bygmarker hist og her, som ikke nåede at blive etableret før regnen i påsken. Såbedet har indtil da været godt, og jorden har smuldret fint ud,« forklarer Kristian Bang Davidsen, planteavlskonsulent hos VKST.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.