Såbarometer: Kun en brøkdel af hveden er i jorden

Dårlige såbed, strukturskader og sen såning gør vårsæd til et bedre alternativ end vintersæd på mange ejendomme i år.

Et par uger med store mængder nedbør har sat sit tydelige præg på etableringen af vintersæd. Mange landmænd er voldsomt presset på tid, og situationen bliver ikke bedre af, at jordtemperaturen er lav i år.

Derfor vil mange blive tvunget til at tage stilling til, om det er bedre at undlade såning af vintersæd - og i stedet så vårsæd til foråret, hvor forholdene forhåbentlig er bedre.

Forsøgene viser tydeligt, hvad sen såning kan koste:

I vinterbyg har der været et tab på netto cirka 10 hkg pr. hektar ved at udsætte såningen fra 16. september til 7. oktober.

I vinterhvede har der været et tab på netto 5-6 hkg pr. hektar ved at udsætte såningen fra 20. september til 10. oktober.

I rug har der været et tab på netto over 10 hkg pr. hektar ved at udsætte såningen fra 20. september til 10. oktober.

Det er vel at mærke i gode såbed.

Kold jord

Ud over de våde forhold i markerne, så spiller jordtemperaturen også ind.

LandboSyd har sammenlignet jordtemperaturerne i efteråret tilbage fra 1988 og er kommet frem til, at vinterrapsen er tre uger senere i udviklingen i forhold til sidste år - og en til to uger i forhold til et normalår. På samme måde vil den lave jordtemperatur have stor betydning for vintersædens udvikling.

Udfordringen er derfor at holde hestene tilbage og vente med at så, til jorden er tjenlig - og ikke at så senere end, at afgrøden kan nå at udvikle sig tilstrækkeligt inden vinteren.

Præcis hvornår man skal afblæse såningen og så vårbyg i stedet, det afhænger af lokaliteten, forfrugt med mere.

Denne artikel er normalt forbeholdt abonnenter, men vi har i dag valgt at gøre den tilgængelig for alle. Ønsker du abonnement på PLUS, kan du købe det her

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.