Sønderjyde kåret til Danmarks bedste honningmager

Mathias Bech fra Stevelt ved Haderslev er kåret som danmarksmester i honning. Hans forårshonning begejstrede dommerne i en sådan grad, at han i fredags fik overrakt en pokalen som bevis på, at han er Danmarks bedste honningmager.

Ved Danmarks Biavlerforenings årlige honningbedømmelse har fire dommere smagt, duftet til og bedømt udseendet på 46 honninger fra hele landet. Honningen, som opnår det højeste antal point, kan bryste sig med titlen Danmarks bedste honning.

Da pointene var gjort op, stod det klart, at Mathias Bechs forårshonning var den bedste blandt de 46, fortæller Danmarks Biavlerforening i en pressemeddelelse.

Fredag blev Mathias Bech officielt udråbt som danmarksmester i honning 2023 i forbindelse med torvedagen på Gravene i Haderslev. 

Honning er ikke bare honning 

Hvis man smager efter, vil man hurtigt opdage, at honning ikke bare smager sødt, men rummer en verden af spændende smagsnuancer.

Måske finder man smagen af citrus, et strejf af rosiner eller måske valnød, malt eller endda bæragtige noter. Hvilke smagsnuancer honningen rummer afhænger helt af, hvilke blomster bierne har besøgt. Derfor er honning så mangfoldig.

Når dommerne skal beskrive Danmarks bedste honning, er det med ordene: 

- Det er en klassisk dansk lys og mild forårshonning med en silkeblød og glat konsistens, der smelter behageligt i munden. Honningens florale noter af hvidtjørneblomster bæreres frem af en harmonisk solrig sødme, der understøtter den lange eftersmag, fortæller Zofuz Knudsen, som var hoveddommer ved årets danmarksmesterskab i honning.

Blomsterne, som bierne har hentet honningen fra, har desuden betydning for, om honningen er fast eller flydende, lys eller mørk. Også biavlerens håndværksmæssige kunnen har meget stor indflydelse på den færdige honning.

Perfekt håndværk

Netop Mathias Bechs håndværksmæssige kunnen var en af de ting, som dommerne særligt hæftede sig ved.

Når honningen er høstet begynder den at krystallisere, og derfor skal biavleren omrøre honningen nænsomt, så der ikke opstår store, knasende krystaller – en kunst, som Mathias Bech ifølge dommerne mestrer til perfektion.

- Jeg er selv lidt overrasket over, at det i den grad lykkedes at få en så fin konsistens. Jeg er meget stolt over, at det er lykkedes mig at få lavet en honning med en så silkeblød konsistens. Honningen nærmest smelter på tungen, fortæller Mathias Bech.  

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.