Sidste chance for at undgå krav om målrettede efterafgrøder uden kompensation

Ansøgningsfristen om frivillige målrettede efterafgrøder med kompensation udløber på fredag - og der mangler stadig 12.100 hektar efterafgrøder.

Om få dage er det slut. 21. april er fristen for at søge frivillige målrettede efterafgrøder med kompensation overskredet. Og i stedet afløst af en betydelig risiko for et obligatorisk krav om efterafgrøder uden kompensation.

Ifølge Landbrugsstyrelsen manglede der i mandags stadig 12.100 hektar efterafgrøder ud af det samlede indsatsbehov på 114.000 hektar. Nogle områder mangler en stor del af de påkrævede efterafgrøder - mens andre områder allerede er i mål (se kortet).

Dårligt bytte

Tvungne efterafgrøder uden kompensation i forhold til frivillige efterafgrøder med en kompensation på 700 kr. pr. hektar efterafgrøde. Det er et ualmindeligt dårligt bytte for landmænd i de berørte områder.

Derfor kan det kun gå for langsomt for hver enkelt med at undersøge, om der fortsat mangler målrettede efterafgrøder i de ID15 områder, man har jord i (se kortet). Det gør man ved at gå ind i sit ansøgningsskema i Landbrugsstyrelsens Tast-selv. Her kan man se, om efterafgrødekravet er opfyldt i de ID15-områder man har jord i. Man kan selvfølgelig også ringe til sin konsulent i stedet.

Overvej igen at søge

Mangler der stadig efterafgrøder i sine ID-15 områder, bør man endnu engang overveje at søge - hvis man overhovedet har plads i markplanen.

Ikke alene gør man sig selv en tjeneste ved at kunne etablere efterafgrøderne med kompensation i forhold til at etablere de samme efterafgrøder uden kompensation. Men man gør også alle de andre landmænd i sit ID15 område en tjeneste. For så snart målet er nået i hvert ID15 område, ja så får ingen i området et obligatorisk krav.

Udfordringer

Udfordringen lige nu er, at mange har rigtig travlt i marken. Og det kan sætte en bremser på at nå efterafgrødemålet af frivillighedens vej. En anden udfordring lige nu kan være at få planteavlskonsulenterne i tale. De sidder med årets største frist - EU-ansøgningen - til op over begge ører. Og der er kun to en halv dag til nedtælling.

Alternativet til krav om målrettede efterafgrøder er et fradrag i N-kvoten på 150 kg N pr. hektar ikke opfyldt efterafgrødeareal ved højt husdyrtryk (over 0,8 DE) - og 93 kg N pr. hektar ved lavt husdyrtryk (under 0,8 DE).

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.