Sjællandsk gods: Målet er at rense øko-roer på tværs af rækkerne

På trods af, at såningen er sket med hjælp fra hele tre gps-systemer, er det endnu ikke muligt at opnå en tilfredsstillende rensning på tværs af rækkerne, konstaterer driftsleder.

Vi dyrker 100 hektar økologiske sukkerroer, og vi har en holdning om, at det skal ske uden hakning og håndlugning. Et princip, jeg kalder ’no hands’, siger Tom Ellerød Hansen.

Han er driftsansvarlig for de 820 hektar på Oremandsgaard og Lekkende godser.

Bekæmpelse af ukrudt i de økologiske sukkerroer er særdeles afgørende for bundlinjen i roerne. Derfor er der, siden roerne kom med i sædskiftet tilbage i 2017, arbejdet målrettet med at holde roerne rene, uden at udgifterne løb løbsk.

I de første år skete det ved at så roerne med en FarmDroid. Siden er der investeret i en Kverneland Geoseed såmaskine, som med hjælp af tre gps-systemer skal sikre en så præcis såning, at roerne kan renses både på langs og på tværs af rækkerne.

Det kniber dog, uden at det koster en del af roerne livet, når der renses på tværs af rækkerne.

Præcis såning

Ved såning af de 100 hektar øko-roer på Oremandsgaard og Lekkende godser har hele tre GPS-systemer været i brug.

Èt har styret traktoren, og ét har styret redskabsbæreren. Det sidste har styret placeringen af frøene på tværs af rækkerne, så roerne også står i diagonale rækker.

- Jeg ved ikke, hvad det er, der driller. Jeg kan blot konstatere, at vi har opnået en rimeligt tilfredsstillende rensning på halvdelen af arealet. På en fjerdedel af arealet har der været delvis skade på roerne, og på den sidste fjerdedel af arealet har der været for stor bortlugning af roerne, siger Tom Ellerød Hansen.

Han tilføjer, at de positive forventninger forud for sæsonen derfor lige nu er skudt til hjørne.

- Vi har arbejdet med det nuværende system i tre år og har endda øvet os ved at så roer i efteråret, så vi kunne eksperimentere med teknikken, inden roerne blev harvet ned. Vi skal dog have hjælp fra de store aktører i maskinbranchen, hvis vi skal nå i mål, konstaterer Tom Ellerød Hansen.

Han bakkes op af Kristian Juranich fra Seges, som har søgt tilskud til et partnerskabs-projekt mellem Seges og Kverneland Group.

Det skal lykkes

- Der er kæmpe perspektiver i at opnå en effektiv mekanisk bekæmpelse i rækkeafgrøder samt mindre afgrøder som spinat, blomsterfrø. Det kan blive afgørende for, om vi kan holde produktionen på dansk jord, siger Kristian Juranich.

Han understreger, at det er vigtigt, at de store maskinproducenter også tager dette forretningsområde alvorligt og sikrer den nødvendige udvikling.

- Udviklingen inden for præcisionslandbrug går rasende stærkt. Jeg er sikker på, at vi nok skal lykkes med at kunne rense på tværs af rækkerne. men der går måske 5-10 år, inden vi er helt i mål og kan arbejde med høj kapacitet på maskinerne.

Faktaboks

To økologiske godser

Oremandsgaard Gods og Lekkende Gods er privat ejet. Jorden drives af DLM.

Tom Ellerød Hansen er ansat af DLM, og er driftsansvarlig for de tilsammen 820 hektar på de to godser.

DLM driver 5.700 hektar, hvoraf cirka 2.000 hektar drives økologisk.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.