Skårlægger fælder 25 hektar øko-engsvingel - pæn at kigge på, men det snyder

Anders Jensen, Glumsø på Midtsjælland, skårlægger i denne uge 50 hektar økologisk engsvingel.

På den økologiske bedrift Tyvelsesgård ved Glumsø på Midtsjælland startede årets høst torsdag i denne uge med skårlægning af 25 hektar 1. års engsvingel.

Fredag fortsatte arbejdet med skårlægning af 25 hektar 2. års engsvingel, og efter planen skal fem hektar engrapgræs skårlægges søndag. 

Anders Jensen, ejer af Tyvelsesgård, fortæller, at skårlægningen udføres af maskinstation ved Rasmus Larsen med en selvkørende 20 fods MacDon skårlægger. 

- Torsdag begyndte han skårlægningen kl. 18 og kørte natten igennem til opgaven var løst, fortæller Anders Jensen.

1. års engsvingelen ser meget tilforladelig ud set fra oven, men den er faktisk tørkeramt, lyder det fra ejeren.

Lagt ud i hestebønner

Selv om 1. års engsvinglen ser pæn ud, snyder skindet, for afgrøden er ramt af tørken og udbyttet bliver i hvert fald ikke de 950 kg renvare pr. hektar, som blev hentet hjem i ensvinglen i 2022, understreger ejeren.

Engsvingelen er lagt ud i hestebønner i foråret 2022 med Cameleon-systemet. Det vil sige, at hestebønner først er sået, hvorefter der er udført striglinger, og tre uger senere er udlægget sået i forbindelse med en radrensning.

- Det betyder, at vi har haft en fint, ren udlægsmark, og min erfaring er da også at jeg ikke har større rensefradrag i økologisk engsvingel, end dengang jeg havde konventionel drift, fortæller Anders Jensen.

Engsvingelen er tilført biogasgylle af to gange, efterår og forår, med i alt 120 kg N pr. hektar. I foråret 2023 er der radrenset en enkelt gange, og både i udlægsåret og her i foråret bliver der håndluget skræpper, eller de er blevet afslået før frøsætning.

Anders Jensen er på ferie næste uge, og han forventer at engsvingelen kan tærskes med bedriftens Case IH Axial Flow med pick-up skærebord, når han er retur i næste weekend. Frøene leveres til DSV-Frø.

Tyvelsesgård blev omlagt til økologisk drift i 2017. Bedriften omfatter kun planteavl, som udgøres af 480 hektar. Frøafgrøder fylder godt i markplanen, og til høst i år er der udover engsvingel også engrapgræs, rødkløver og hvidkløver på menuen.

Tyvelsesgård har i alt 50 hektar ensvingel til høst i år.

 

MacDon-skårlæggeren har en arbejdsbredde på 20 fod.
 

Afgrøden biiver dyrket økologisk, men marken er faktisk ok ren for ukrudt her ved høst, lyder det fra ejer Anders Jensen.

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort på 500 kr. til SuperGavekortet.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Vi trækker lod blandt alle andre indsendte billeder og videoer om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.879 kr.Sådan deltager du:

  • Indsend dine billeder og video på: landbrugsavisen.dk/skyd-2023. Her kan du også læse betingelserne for konkurrencen.

Emneord PLUS, Tørke, Skyd Høsten 2023

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.