Solsikker er et godt alternativ til øko-raps

Økologiske markforsøg viser potentiale for solsikker som dansk olieafgrøde, men afgrøden er ikke uden udfordringer.

Malene Theilgaard, konsulent ved Seges, fremlagde i dag resultaterne fra tre økologiske markforsøg med solsikker.

Formålet med markforsøgene var at undersøge, hvorvidt solsikker som afgrødealternativ til vinterraps kan forhøje olieproduktionen i Danmark. Solsikken er ikke danske landmænds foretrukne olieafgrøde, og det udfordrede Malene Theilgaard ved at opliste en række fordele sammenlignet med vinterraps. F.eks. har solsikker først og fremmest et højt olieindhold (40-50 pct.) og er desuden mindre gødningskrævende end raps. Desuden indeholder restproduktet fra solsikkeolie høje niveauer af råprotein, fedt og af aminosyren methionin, som er særlig gavnlig for enmavede dyr.

En våd udfordring

Markforsøget slap ikke for udfordringer, idet solsikkerne, som følge af et ekstremt vådt 2017, blev ramt af gråskimmel.

På grund af gråskimmel måtte man høste med håndkraft før modning (vandpct. 29,1-54,7), men på trods af det, opnåede forsøget gode resultater.

I alt fire sorter er blevet undersøgt. Malene Theilgaard fremhævede, at der er stor forskel i tidlighed i blomstring, og hun stillede spørgsmålstegn ved, hvorvidt der findes tilstrækkeligt tidlige sorter, som kan modne og høstes, inden den danske våde efterårssæson begynder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.