Top 10: Her er de mest dyrkede afgrøder i 2019
Vinterhvede er tilbage i førerpositionen på de danske marker. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen efter to specielle år, hvor afgrøderne først regnede væk i 2017, og derefter blev udsat for en usædvanlig tør sommer i 2018. 

Vinterhvede er tilbage som den mest dyrkede afgrøde i Danmark, efter et specielt 2018 hvor vårbyg overhalede vinterhveden og stjal førstepladsen.

Det viser Landbrugsstyrelsens årlige opgørelse over, hvilke afgrøder landmændene har søgt om landbrugsstøtte for. 

Udover vinterhvede er vinterafgrøder som vinterraps, vinterhybridrug og vinterbyg også i top 10.

I alt stiger det samlede areal med vinterafgrøder i Danmark fra 577.570 hektar i 2018 til 819.693 hektar i 2019, og udviklingen hænger i høj grad sammen med vejret de seneste par år, lyder det i en pressemeddelelse fra Landbrugsstyrelsen.

I 2017 fik vi et særdeles regnfuldt efterår, hvor landmændene måtte kæmpe med våde marker og derfor var nødt til at så mere vågbyg, end de plejer, i foråret 2018. 

At vinterhvede er årets topscorer i 2019 er kun logisk, da landmændene generelt kan forvente et større udbytte, når de kan så vinterafgrøder i stedet for vårafgrøder.

"Hvis landmændene kan så afgrøderne i efteråret, vil det set i forhold til forventet udbyttet være bedre, fordi vinterafgrøderne har et større udbyttepotentiale med længere vækstsæson end vårafgrøderne", siger teamleder Peter Byrial Dalsgaard fra Landbrugsstyrelsen.

Afgrøderne i top 10 går primært til dyrefoder, men også til produktion af for eksempel brød, øl og andre fødevarer. Udover vinter- og vårafgrøder er forskellige græsarealer og silomajs, der bruges som kvægfoder, repræsenteret i top 10. 

 

 

 

Se den fulde opgørelse over afgrødefordelingen i 2019 her.


 

Faktaboks

  • I alt er der ansøgt grundbetaling til 2.575.854 hektar landbrugsjord i 2019. 
  • Vinterhvede er den mest dyrkede kornart i Danmark i 2019. Vinterhvede dyrkes især til foder, men også til brød og andre produkter i fødevareindustrien. 
  • Vårbyg/maltbyg er i 2019 den næstmest dyrkede kornafgrøde i Danmark. Vårbyg bruges især til foder, men også til produktion af øl (maltbyg). 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.