Betalt indhold af Syngenta

Tre landmænds dagbøger: Forårets strategier og udbyttegætterier

Vi er nået til tredje del af vores tre landmænds dagbøger. Foråret er sat ind, og markarbejdet er for alvor skudt i gang hos de tre landmænd - Bo, Lars og Jan.

Bo Ritterbusch

Bo har en mark på omkring 18 hektar med Hybrid Vinterbyg fra Syngenta. Hans mark så fin ud i starten af året, men februars vejr med nattefrost på ned til -10 grader og tøvejr om dagen har sat sine spor. ”Marken stod fin og lysegrøn i starten af året, og nu er den lidt sveden at se på med gule kanter på bladene. Heldigvis er det bare kosmetisk og har ingen betydning for udbyttepotentialet”, fortæller Bo. Planen er nu, at den skal have det sidste gylle, når vejret er mere stabilt, formentlig i slutningen af marts.

Grundlaget blev lagt i efteråret. Nu skal marken bare holdes ved lige, så jeg kan holde det fulde udbyttepotentiale i behold indtil vi høster om fire måneders tid."

I starten af marts havde Bo besøg af konsulent Mogens Steenholt fra Syngenta. Mogens har været med helt fra starten, da Bo for 5 sæsoner siden valgte at begynde at dyrke Hybrid Vinterbyg. ”Bo har en udfordrende mark, der består af både sandet og lerholdigt jord. Derfor var det en rigtig god beslutning, da Bo valgte at gå fra konventionel vinterbyg til Hybrid Vinterbyg. Hybrid Vinterbyg er mere hårdfør og har en højere stresstolerance, og derfor egner den sig særligt godt til Bos mark”, fortæller Mogens.

Mogens kunne også konstatere, at barfrosten har været hård ved afgrøderne. Planterne stod godt og havde fået den gødning, der skulle til for at komme videre. Dog var der en tendens til mangan-mangel. Derfor var anbefalingen til Bo, at så snart nattefrosten er væk, skal han ud med mangan.

”Bos mark har et godt udbyttepotentiale, der er 5-6 sideskud pr. plante. Nu skal der bare gødes færdigt for at den fine udvikling af sideskud kan fortsætte. Når vi kommer til juni måned, kan vi lave en mere præcis vurdering af udbyttet, men som det ser ud nu, vil jeg gætte på, at han får mellem 7,5-8 tons pr. hektar”, slutter Mogens.

sponsoreret syngenta

Billede: Bo Ritterbusch fra Vedum i det østlige Himmerland. Hans mark er 18 hektar.

Lars Storm

”Vi er kommet godt igennem vinteren, og min Hybrid Vinterbyg ser rigtig fin ud. Jeg kørte første omgang gylle 2. februar, og så kører jeg den sidste del i marts”, fortæller Lars. Fordi Lars har et sohold på 1000 søer, gøder han primært med gylle. ”Marken har fået 40 tons gylle pr. hektar, så det er ikke meget, der mangler at blive givet. Jeg prioriterer at køre gyllen så tidligt så muligt for at minimere køreskader i marken” siger Lars.

Henrik Ryberg der er konsulent hos Syngenta, har været forbi Lars’ gård ved Allesø på Fyn. ”Lars har en ”snorlige” mark på omkring 40 hektar. Han har stor erfaring med at dyrke Hybrid Vinterbyg. Han har fulgt dyrkningsvejledningen med 130 planter pr. kvm., han er god til at passe sine marker og har en god afgrøde,” fortæller Henrik. ”Lars har en 2-delt gødningsstrategi, hvor han kører store mængder gylle tidligt på året, og fordi han netop kører meget gylle, får han tidligere gavn af svovlen og de øvrige næringsstoffer i gyllen. Nu skal den bare færdig gødes med en NS gødning inden 15.april”, siger Henrik.

 Nu har jeg haft Hybrid Vinterbyg i 6 år. De år hvor jeg har kørt gyllen tidligt, er også de år hvor udbyttet har været bedst."

Lars har store forventninger til udbyttet. ”Det ser rigtig fint ud med rigeligt med sideskud, så jeg forventer at få et udbytte på omkring 9 tons pr. hektar”, fortæller han.

sponsoreret syngenta

Billede: Lars Storm fra Allesø på Fyn har en mark på 40 hektar.

Jan Skovhøj

6-10 sideskud pr. plante giver høje forventninger til udbyttepotentialet på Jans 40 hektar med Hybrid Vinterbyg. Jan har dyrket Hybrid Vinterbyg igennem 4 år, og har helt fra start valgt at gøre tingene lidt anderledes.

”Jeg dyrker alt min jord pløjefrit, og det gør at væksten på mine marker er lidt langsommere. Netop derfor sørger jeg for at så min Hybrid Vinterbyg tidligt i september. Min gødningsstrategi er således, at jeg gav svovlholdig kunstgødning 3. marts og resten af gødningen gav jeg 5. marts, bestående af svinegylle”, siger Jan.

Der er styr på forholdene. Gødning, vand og vækst er hvor det skal være. Nu mangler vi bare varmen"

Da Henrik Ryberg besøgte Jan i starten af marts, havde Jan derfor, i modsætning til de mange andre landmænd som Henrik besøger, allerede færdiggødet sin mark.

”Jan er en eksperimenterende landmand, og da han startede med at dyrke Hybrid Vinterbyg, var hans mission at gøre det billigere pr. hektar. Hvor andre landmænd har 120-130 planter pr. kvm, har Jan kun 90-100. Målet er, at så tyndt og skabe mere robuste og kraftige planter. Derfor sørger han for at gøde rigeligt i et tidligt stadie, og være ekstra grundig når det kommer til vækstregulering”, fortæller Henrik. ”Jeg anbefaler at give vækstregulering af to omgange. Første gang ved vækststadie 30-31. Næste omgang gives omkring 14 dage senere, når planten er i vækststadie 34”, slutter Henrik.

sponsoreret syngenta

Billede: Jan Skovhøj fra Fåborg. Han har 42 hektar med Hybrid Vinterbyg

Gødningsstrategi

Hør Henrik Ryberg fra Syngenta fortælle om hvordan du bedst planlægger din gødningsstrategi


Forårsoberservationer

Sideskud

Antallet af sideskud indikerer om vinterbyggen har det optimale udbyttepotentiale. En tommelfingerregel siger, at der skal være 5-6 sideskud pr. plante. Eller svarende til 650 aksbærende skud pr. m2.

Vækstregulering

Vækstregulering gives af to omgange. Første omgang gives når planten er på vækststadie 30-31, her er planten stadig i buskningsstadiet. Næste omgang gives omkring 14 dage senere, når planten er i vækststadie 34.

Rodnet

Et stort og kraftigt rodnet som vi ser i hybriderne, er fundamentet til at klare eventuelle stressperioder som mangel på næringsstof og tørkestress. Herved opretholdes udbyttepotentialet bedst muligt.


Hvad er Hyvidio Vinterbyg

Hyvido Vinterbyg er fællesbetegnelsen for alle 6-rd hybrid vinterbygsorter fra Syngenta. I forhold til de tidligere traditionelle 2-rd konventionelle vinterbygsorter er de 6-rd mere dyrkningssikre og giver et højere udbytte. Kigger man på resultaterne fra de sidste mange års landsforsøg, har de 6-rd hybridsorter ligget i toppen af udbyttemålingerne.

Faktisk dominerer Syngentas hybridsorter med fire-fem sorter i Top 10-listen siden 2014. Alle Hyvido-sorterne er kendetegnet ved stor dyrkningssikkerhed, hvilket er med til at give ekstra tryghed i avlen. Vælger du at så en Hyvido-sort, får du en række stærke fordele med i købet:

  • Hybridvitalitet – bedre stresstolerance over for tørke og manganmangel
  • Udviklet til tidlig såning og til at holde vækstpunktet i jorden
  • Særdeles robuste med god buskningsevne fra efteråret
  • Velegnet til alle jordtyper
  • Kernekvalitet på linje med eller bedre end to-radede sorter
  • Hæmmende effekt på græsukrudt

 

Faktaboks

Tre landmænds dagbøger 3:4

I serien ”Tre Landmænds Dagbøger” følger vi sammen med Syngenta tre landmænds dyrkningsstrategi med Hybrid Vinterbyg. I løbet af sæsonen vil de tre landmænd, Jan, Bo og Lars, dokumentere deres Hybrid Vinterbyg-rejse og vi vil besøge dem og høre deres tanker, strategier og udfordringer ved det. Serien skal give et indblik i, hvordan landmænd fra forskellige landsdele arbejder med Hybrid Vinterbyg.

Det er nu tredje gang, at vi dykker ned i de tre landmænds dagbøger og deres rejse med Hybrid Vinterbyg. I de to første afsnit fik vi præsenteret de tre landmænd, deres erfaringer med Hybrid Vinterbyg og vi var med på sidelinjen da høsten 2020 kom i hus. Du kan følge med i Hybrid Vinterbyg rejsen, hvor vi er med hele vejen frem mod høsten i 2021.

Næste gang vi er på besøg hos Jan, Bo og Lars er i august nummeret af Mark og på www.landbrugsavisen/syngenta kan du læse mere om Jan, Bo og Lars og deres arbejde med at få det bedste ud af deres Hybrid Vinterbyg.

Emneord sponsoreret, Syngenta, tre landmænds dagbøger, hybrid vinterbyg

Betalt indhold af Syngenta

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.