Undgå panik: Majssåningen kan nås i maj

Såningen af majs kan ske på to uger, og så længe majsen er sået inden midten af majs, er der ikke grund til panik, mener planteavlskonsulenter

Flere steder rundt om i landet er der gjort klar til at så majs, men regn og køligt vejr har sat en effektiv stopper for selve såningen.

»Vi nærmer os en gentagelse af det meget kolde og langstrakte forår, vi så i 2015. Majssåningen kan derfor blive en meget koncentreret og intens periode for maskinstationerne. Men der er ingen grund til at gå i panik, så længe vi får sået majsen inden 15. maj,« siger Carsten Clausen Kock, planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening.

Han understreger, at det fortsat er vigtigt at vente, til jordtemperaturen når op på otte grader i ti cm dybde, og at syvdøgnsprognosen samtidig byder på stigende jordtemperaturer uden større mængder regn. For økologer gælder dog, at de bør afvente en jordtemperatur på ti grader i ti cm dybde.

Tidlige sorter i nord

»Landmændene i vores område har valgt tidligere majssorter i forhold til tidligere år. Men på nuværende tidspunkt må man ikke forhaste sig i forhold til såningen,« siger Søren Greve Olesen, planteavlskonsulent hos Landbo Nord.

Den holdning deler Martin Mikkelsen, landskonsulent hos Seges.

»Såningen af majs er udskudt med en uges tid i forhold til normalt. Det samme var tilfældet i 2012 og 2013. Men man skal være meget opmærksom på, at køligt vejr og større mængder regn lige efter såning kan skade majsen varigt.«

Stankelben og ekstra gødning

Hos Jysk Landbrugsrådgivning er Erik Helbo Bjergmark bekymret for, at de landmænd, som kørte gylle ud på majsarealerne for tre uger siden, kan få behov for at tildele ekstra gødning til majsmarkerne - med mindre de har brugt en N-inhibitor i forbindelse med udbringningen af gyllen.

Han fortæller samtidig, at der bliver fundet mange stankelbenlarver på omlagte græsmarker. Og at det har ført til omsåning af vårbyg på nogle marker.

Stankelbenlarver kan også angribe majs, men majs er forholdsvis god til at tåle angreb sammenlignet med vårbyg.
Der findes ikke effektive midler til kemisk bekæmpelse af stankelben.

Læs mere om marken i LandbrugsAvisen, der udkom fredag d. 29. april. Læs som e-avis her. Tegn et abonnement på LandbrugsAvisen og få en fem ugers gratis prøveperiode.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.