Usædvanligt stort vand-underskud på markerne

Vi står på tærsklen til noget, der kan blive rigtig grimt, fastslår landskonsulent.

- Får vi en varm periode i de kommende uger, vil afgrøderne for alvor bonitere, siger Søren Kolind Hvid, landkonsulent, Seges.

Han glæder sig over, at afgrøderne - modsat tørkeåret 2018 - er blevet etableret under gode forhold, og derfor har et godt rodnet, som kan søge dybt ned i jorden efter vand. Derudover har nattefrost og forholdsvis lave temperaturer begrænset fordampningen og medført en langsommere vækst i afgrøderne.

Men det er usædvanligt tørt.

Stort vand-underskud

- Vi har et helt usædvanligt stort underskud i vandbalancen så tidligt på vækstsæsonen. I starten af den forgangne uge var der således et vandbalance-underskud på 90-100 millimeter i vinterraps, siger Søren Kolind Hvid.

Han tilføjer, at det er meget, og det har krævet vanding på de lette jorder. Grovsandet jord kan nemlig kun binde 60 millimeter vand i rodzonen, mens lerjord kan binde 150-200 millimeter.

- De kommende to-tre uger bliver meget afgørende. Får vi tilstrækkeligt nedbør, kan vi få en god avl, men kommer der ikke vand, er situationen meget kritisk.

For landmænd med mulighed for at vande, er det derfor afgørende, at de sørger for at ansøge om en korttids-tilladelse.

Det skal ske tids nok til, at de fortsat kan vande, hvis deres vandingstilladelse bliver udnyttet fuldt ud.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.