- Vi høster vårbyg, og det ser lovende ud

I Marken Nu: Vi håber på et samlet udbytte i vårbyg på syv ton i snit, men det er også vandet mange gange, fortæller Bjarne Lauritsen.

Vi tog hul på høsten af den første vårbygmark i fredags med 16-17 procent vand. Kernerne var overraskende pæne, hvilket er positivt. Der er også vandet fem-seks gange. Der var ingen nedknækning og kun grønskud i et enkelt hjørne, hvor vanderen ikke var nået ud, fortæller Bjarne Lauritsen.

- Vi høstede otte ton per hektar. Når det er tørret og renset, er vi på 7,5 ton. Men vi er startet i den bedre ende. Så vi ender nok på syv ton i snit for al vår- byg, håber vi. Normalt har vi 6-7 ton.

Det meste af vårbyggen er til malt og fremavl, og så er der lidt foderbyg.

Mangler stadig en del frøgræs

- Vi har høstet 40 hektar ud af 120 hektar med rajgræs. Resten er sene sorter. Den høstede sort ser ud til at give lidt under normalt, men virker også lidt småkernet og let. Men den var nem at tørre ned, så den var moden, siger han.

Marken blev høstet torsdag-fredag i sidste uge, hvor der lige var to tørvejrsdage mellem bygerne.

- Var der gået en uge mere, før vi kunne høste marken, ville der have været meget gengroning. Men det var heldigvis kun lige begyndt, siger han.

Kartoflerne stortrives

- Kartoflerne stortrives i det her vejr. De er vilde med vand og 20 grader, fortæller Bjarne Lauritsen.

Bedriften kører skimmelsprøjtninger en gang om ugen. Lige nu med Revus + Proxanil. Senere skifter de til Shirlan Ultra + Proxanil. Og så har de noget med mod bladplet hver 14. dag i denne tid (Propulse eller Narita).

- Udfordringen i kartoflerne nu er at holde dem fri for skimmel. Og det går rigtig godt. Vi har ikke kørt stopsprøjtning endnu. Men vi kommer måske til det på et tidspunkt med dette vejr.

Mange synes, at raps- og kornhøsten er en hård periode. Det synes Bjarne Lauritsen dog ikke. Det er en koncentreret periode, men så er man færdig.

- For os kommer læggekartoflerne lige bagefter. Derfra går det slag i slag, og vi høster kartofler indtil november. Så efteråret er den hårdeste tid, siger han.

Udfordring her og nu

Efterafgrøder: - Vi skal snart have etableret olieræddike i de først høstede vårbygmarker og i de marker, hvor vi har haft vinterbyg. Vi sår det ud med en disc-harve med frøkasse, der har et rørsystem ud til harvetænderne, fortæller Bjarne Lauritsen.

Kartofler: - Vandingen er indstillet for øjeblikket, men kan godt komme i gang igen, da kartofler skal vandes august måned ud, hvis der ikke kommer nok regn. Det ville heller ikke gøre mig noget at skulle vande igen fra 10. au-gust. For det ville være et tegn på mere tørt vejr, så vi kan få høstet, siger han.

Faktaboks

  • Kasper og Bjarne Lauritsen driver 1.135 hektar ved Bording. 
  • Pløjefrit siden 2013.
  • 430 ha kartofler, 125 ha alm. rajgræs. 540 ha vårbyg og 40 ha vinterbyg.
  • Kan vande 1.100 hektar med 35 vandingsmaskiner. 
  • 4 ansatte. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.