DLG sælger Kongskilde

International maskingigant er ny ejer af DLG’s udfordrede maskinproducent.

DLG sælger maskinproducenten Kongskilde til CNH Industrial. Det meddeleler de to koncerner i en pressemeddelelse.

Dermed slipper den danskeejede grovvarekoncern af med sin hidtil største, økonomiske panderynke.

Det økonomisk hårdt trængte datterselskab har været meldt offentligt til salg i næsten tre år. Nu er der så endeligt skrevet under på en aftale om frasalg af maskinproducentens agrodivision. Derimod beholder DLG selv industridelen og korndelen af Kongskilde, der ikke har haft nær de samme udfordringer.

Til salg længe

Kongskilde har været til salg i flere år, men DLG har ikke haft travlt med at skyde sit problembarn af sted til nye ejere. I stedet har man ønsket at rette op på problemerne først i håb om, at man så kan få en bedre pris. Det har dog ikke været nogen hemmelighed, at maskinfabrikken har været en torn i øjet og også en kæmpe arbejdsbyrde for både ledelse og bestyrelse.

Med salget får man nu mulighed for at koncentrere alle disse kræfter omkring resten af koncernen, hvor der i modsætning til hos Kongskilde tjenes penge.

De fleste landmænd forbinder Kongskilde med de røde maskiner på markerne. Men Kongskilde har også et industri-ben, hvor man laver såkaldt pneumatisk transport af emballage, papir og affald til industrien. Dette område har i modsætning til landbrugsgrenen ikke været kriseramt.

Derudover ligger Deutsche Vilomix, som er DLG’s vitamin- og mineralforretning for Tyskland, også konsolideret ind i Kongskildes omsætning.

Problemerne i Kongskilde

DLG købte Kongskilde for 12 år siden og har siden investeret i flere, andre nødlidende maskinfabrikker; senest JF-Stoll i Sønderborg, da denne gik konkurs for et par år siden.

I 2013 kom selskabet ud med et stort underskud før skat på 63,3 mio. kr. Men problemerne i selskabet dukkede for alvor op til overfladen i 2015, da DLG-ledelsen ved offentliggørelsen af regnskabet nedskrev hele 500 mio. kroner på Kongskilde. Det betød, at resultatet før skat i 2014 lød på -561 mio. kr.

Så slemt var underskuddet, at det trak hele DLG-koncernen i minus. Samtidig offentliggjorde DLG, at man nu satte ”til salg” skilt foran hovedkontoret i Sorø.

»Vi er ikke de rigtige ejere af Kongskilde. Siden vi købte virksomheden for ti år siden, er der sket en konsolidering i maskinbranchen, mens vi har stået uden for den udvikling med Kongskilde i DLG. Det, kan vi nu se, var en strategisk fejl,« sagde formanden for DLG’s bestyrelse, Niels Dengsø Jensen.

En stor turn-around plan var kort forinden sat i værk under den nu tidligere direktør Ole Gade. Han har til LandbrugsAvisen fortalt, at man i virksomheden, måske på grund af de mange tilkøb undervejs i selskabets historie, reelt ikke vidste, hvor man tjente, eller tabte, penge.

Samtidig var fabrikkens tidligere ledelser ikke var gået nok i dybden med at strømline produktionen. Det betød blandt andet, at de 540 komponenter, der går til at samle en Ôverum-plov blev transporteret hele ni km rundt på fabrikken i Sverige, før ploven var samlet færdig. Med lean og en del nyindretninger af fabrikken, blev det reduceret markant.

Produktionen i Sønderborg blev i sommeren 2015 lukket ned til stort chok for de 125 medarbejdere, der blot få måneder før havde fejret indvielse af en ny fabrik med overværelse af statsminister Lars Løkke Rasmussen. Et fald i salget af græsmaskiner på over 30 procent på bare få måneder gjorde produktionen i det sønderjyske urentabel.
I det hele taget er der blevet markant færre ansatte i Kongskildes fabrikker og hovedkontor de sidste år. Fra 479 ansatte i 2012 gennemsnitligt over hele året, var der ved slutningen af 2015 kun 275.

Trods de mange manøvrer for at komme på ret køl, er virksomheden flere gange blevet løbet over ende af landbrugets krise. Denne har nemlig fjernet mere end en tredjedel af salget – og det har gjort, at de mange knivsnit for at stabilisere Kongskildes blødning i flere omgang har vist sig at være for overfladiske i forhold til den styrtdykkende efterspørgsel.

Med salget mener DLG-bosserne dog helt tydeligt, at de nu har fået skåret til, så de har en sund virksomhed, som de kunne få en god pris for.

Faktaboks

Salget indebærer at CNH Industrial overtager Kongskildes landbrugsmaskindel, inklusive alle produktionsanlæg i Kutno (Polen) og Överum (Sverige), en leasing aftale af Kongskildes produktionsanlæg i Hudson, Illinois (USA) samt aktiviteter på Kongskildes øvrige markeder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.