Ny studs på sprøjten kan revolutionere håndtering af kemi

En ny mekanisme på sprøjten sørger for at man kan tømme dunken med kemikalier uden at have kontakt og uden spild.

Hurtigere, sikrere og smartere. Sådan betegner Anders Fjendbo, Ag solution manager hos BASF, det nye system, som BASF vil markedsføre, og som kan hjælpe landmænd med at fylde sprøjten uden at risikere at få kemikalier på sig. Samtidig minimeres risikoen for at spilde landbrugskemikaler på jorden og skabe punktkilder som potentielt kan forurene. 
Løsningen hedder EZI connect. 

Sådan fungerer det

I korte træk fungerer det sådan, at man monterer en studs på sprøjten, og BASF og muligvis også andre kemiproducenter monterer et skruelåg på dunkene med pesticider, som passer til studsen. 
Når dunken med skruelåget drejes på studsen, kan man tømme dunken uden overhovedet at have kontakt til kemikaliet. Efter dunken er tom, spuler man dunken ren med vand fra sprøjten, og alle rester ender i sprøjten. Ikke noget spild af kemikalier og ingen kontakt overhovedet for sprøjteføreren. Nå rman afmonterer dunken er den helt ren.
Systemet bliver præsenteret og demonstreret på Plantekongressen i Herning til januar, så alle kan se, hvordan det virker.

Danmark først

Ifølge Anders Fjendbo er Danmark, det første land, hvor systemet bliver introduceret takket være den store opmærksomhed om miljøforhold herhjemme. Samtidig har Danmark verdensrekord i pesticidafgifter, og her bliver det nye system også interessant. Visse kemikalier har høje afgifter.

For kemikaliet Viderda handler afgiften om risikoen for forurening ved håndteringen, og BASF vil søge Miljøstyrelsen, om man kan reducere afgiften, hvis man bruger EZI connect og ikke har denne risiko. 
Til at begynde med vil BASF tilbyde Viverda med de nye låg, og på sigt vil alle produkter som har låg, der passer til EZI Connect være efterfulgt af tilføjelsen EZI. 

Samtidig vil EZI Connect være en stor fordel, når man laver en APV (Arbejdspladsvurdering), der beskriver, hvordan man håndterer sprøjtemidler på bedriften. Det har BASF erfaret ved test hos ti større jordbrugere.

Masseproduktion

Hidtil er EZI Connect testet. Først nu skal systemet sættes i egentlig produkton. 
EZI Connect er fremstillet firmaet Scholle IPN, altså ikke af BASF selv. Det er meningen, at det skal sælges af sprøjteproducenterne.
Anders Fjendbo vurderer, at det vil koste 9.000 til 10.000 kr. plus montetering. 
”På større landbrug, hvor en sprøjte koster 800.000 kr. vil det nok ikke være en uoverskuelig pris,” siger han. 
Tilbagebetalingstiden forventes at være et år, når man ser på de fordele og forenklinger, landmanden får. 
EZI-Connect sættes først i masseproduktion nu. Flere hundrede, men ikke flere tusinde landmænd vil kunne få systemet monteret fra februar eller marts efter først til mølle princippet. 
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.