På lynvisit i Danmark: Se den førerløse sværvægter

Hollandsk robot regnes som et af de første rigtige alternativer til traktoren som trækdyr.

Tirsdag morgen blev en lynturné indledt for det, som regnes for en af de mest kraftige, førerløse landbrugsrobotter lige nu.

Med en kampvægt omkring syv ton og maksimal effekt omkring 150 hk, så slår hollandske Agxeed sig ind i klassen for landbrugsrobotter, der i løbet af et døgn kan nå at udføre noget af det samme, som en standardtraktor udfører på en normal arbejdsdag på et dansk landbrug.  

Aftenen før ankom den til Danmark og tirsdag morgen startede den første af i alt tre demo-arrangementer i Danmark på en mark ved Benløse i det midtsjællandske.

 

 

Til at demonstrere den og sætte den i gang havde den hollandske producent sendt egen manpower, mens den danske importør og forhandler, Thorsen Teknik og FMR Maskiners fælles robotselskab, AllAgBots Nordic stod for at italesætte maskinens potentiale på danske marker.


Agxeed leverer både robotter som den største model med bælter og to mindre robotter med tre eller fire hjul.

 

En maskine der med en traditionel trepunktslift har en kapacitet på 8 ton i liftarmene. I øjeblikket kan man tælle en masse robotprojekter på verdensplan. Denne her ligner lidt den John Deere præsenterede på Agritechnica sidste gang. Bare lidt mere til den bette side. En helt væsentlig forskel er til gengæld, at mens John Deere har udviklingsafdeling, som er mange fold større end hollændernes samlede medarbejderskare, så er Agxeed markedsmoden med sine produkter og er gået i gang med at spytte robotter ud på markedet.  

Mens vi ser den i aktion, kalder Anders Højte, medindehaver af FMR Maskiner, den for lige ud af landevejen og intuitiv at køre med.  

- En af de lavpraktiske og basale ting, som man spørger sig selv om, når man begynder at interessere sig for det her, det er jo, om det kører i virkeligheden, siger han og fortsætter. 

- Et ting er, hvad brochuren fortæller og hvad flotte produktvideoer kan vise, men når du køber en robot, hvad er så processen med at få den til at køre. Er det nemt og intuitivt at få den til at køre, altså er det lige ud af landevejen? Og når vi er færdig med planlægningsfasen, er det så det samme, som vi har planlagt på skærmen, der sker ude i virkeligheden. Der må vi bare sige, at det rent faktisk er tilfældet. De har lavet en super nem og intuitiv brugerflade. Man tror næsten, at det er et spil farming simulator, man har gang i, siger han.

Mens det er første gang, robotten er i Danmark, så har de første to kunder for nylig fået leveret deres robotter. Agxeed, der har både Claas og Amazone som minioritetsejere, forventer at levere tyve robotter resten af året, mens ambitionen er at producere og levere mellem 60 til 80 robotter næste år.


Philipp Kamps, product manager hos Agxeed.

 

Onsdag vises den frem i Farsø, og så er finalen torsdag i Koldig for denne omgang. Men mon ikke vi snart ser den igen. Danske kunder kan bestille den til sæson 2023.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.