Støtter Ukraine med fire meters såmaskine

Dansk landmand har indsat splinterny ukrainsk såmaskine til forårsarbejdet på Ærø.

Vi skal være ærlige her på LandbrugsAvisen.

Gårdejer Peter Forum Jørgensen slår os på research.

Vores maskinredaktion har, efter at krigen i Ukraine startede, ledt efter ukrainske maskiner i dansk landbrug.

Vi fandt ikke nogen. Men simultant har den rutinerede danske landmand fra Sønderhav ved Flensborg Fjord, som også driver landbrug på hjemegnen og på den tyske ø Usedom, op til forårssåningen hentet en fire meters, robust ny såmaskine med en venlig indkøbspris.

Den fandt han fra den ukrainske producent Elvorti. Foreløbig er det en meget glad nybagt ejer, som konstaterer, at maskinen, en Elvorti Alfa 4 Mini Till, lever op til forventningerne.

- Jeg har været på jagt efter en simpel, robust og alsidig maskine, som vi kan køre med i pløjet jord. Der kan også være gødning i den, fortæller Peter Forum Jørgensen og forklarer, at naboen, som hjælper ham som chauffør på trækket, deler glæden.

- Den er solid, kan lidt af hvert og er vaks. Der findes store specialmaskiner, men det har vi ikke brug for, siger han og forklarer, at målet var at købe en såmaskine, der sagtens kunne trækkes af en 115 hk traktor med fin kapacitet til den mindre bedrift på 80 hektar på øen.

Klapper på langs

Som en særlig feature ’klapper’ maskinen på langs, når den via hydraulikken indstilles til transport. Maskinen har også hydraulisk skærtryk og en såcomputer, hvor man kan følge slagets gang i kabinen.

- Her får man de kørte hektar og andre informationer, som man skal bruge. Via fotoceller giver den også besked, hvis der sker et stop med såsæden, fortæller han videre. Vi fik fat i historien, da han selv sendte et billede ind med det ukrainske flag. At han med maskinen dermed også støtter en ukrainsk producent, er en fin bonus.

- Det er bare sørgeligt det hele for alle de mennesker, som bliver ramt i Ukraine, siger han.

Hans nye Elvorti fandt han via en polsk forhandler, som kunne fortælle, at der stod et eksemplar klar i Litauen.

Nypris inkl. levering blev 17.500 euro, og menes nu at være steget med 2.000 til 3.000 euro i takt med stigende maskinpriser i de seneste uger.

Ifølge vores oplysninger er fabrikken stadig intakt og forsyner i øjeblikket ukrainske landmænd med nye maskiner og reservedele, selv om fabrikken ikke ligger voldsomt langt fra Kyiv.

Faktaboks

Elvorti

  • Ukrainsk maskinproducent. 
  • Bredt produktprogram med diverse harver, såmaskiner og sprøjter. 
  • Se mere på engelsk på virksomhedens hjemmeside elvorti.com eller facebookside.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.