Ugens maskine: Fleksibel brite fra Mzuri

De engelske Mzuri såmaskiner er ved at komme ud af skyggen i Danmark. Især Pro-til modellen trænger sig på.

De britiske Mzuri såmaskiner har været importeret i mindre skala til Danmark gennem de seneste fire-fem år, men efter at FMR Maskiner i Nykøbing Falster overtog importen i januar i år, har mærket fået et bedre ståsted på det danske maskinmarked. Mzuri såmaskinerne, som er lavet til at køre efter ”strip-till” princippet, findes i flere udførelser, men i Danmark er det først og fremmest Pro-til såmaskinen, der satses på.

»Generelt er det en meget fleksibel maskine, som i de fleste tilfælde vil kunne spare landmanden for et sted i mellem 800-1200 kroner pr. ha., når alt er indregnet. Det er vigtigt i dette regnestykke, at man ser både på kapacitet, dieselforbrug, simplificering af maskinparken osv.,« forklarer maskinhandler Anders Højte fra FMR Maskiner.

Hver fredag samler vi op på en aktuel maskine. Denne fredag serverer vi fem ting, der er værd at vide om Mzuri Pro-til.

1. 0-22 centimeter

Såmaskinen er opbygget som en bugseret enhed. Forrest findes tænder, som kan arbejde fra 0 til cirka 22 centimeters dybde. Disse tænder kan også placere gødning. De er hydraulisk affjedret, så hvis man møder sten, så kan tænderne udløse. Maskinen kan monteres med rulleskær foran tænderne, og derved laver maskinen mindre muldning i overfladen.

 

2. Hjulene er vigtige

Så følger hjulene, som bærer maskinen. Der findes ét hjul for hver række, og hver af disse hjul kører lige midt i tandsporet fra den forreste tand. Det bevirker at grubesporet bliver lukket, jorden bliver pakket let og eventuelle knolde, der måtte være trukket op, bliver knust. Hjulet har dermed en vigtig funktion i at tilberede et godt såbed.

 

3. Dybdestyring

Så kommer selve såtanden. Hver tand er monteret med egen dybdestyring. Det vil ifølge Anders Højte sige, at lige meget hvor ujævnt, det måtte være, så ligger kornet altid præcis der, hvor man ønsker det – og som maskinen er indstillet til. Denne dybdestyring sker med et hjul bag skæret, og udover at styre dybden, så laver det også en let pakning af jorden lige omkring kernen. Når det kommer til selve såkæret, så er der mulighed for at vælge mellem en enkelt række (typisk til raps og bønner), eller et ”double shoot” skær (korn), der lægger to rækker med ca. 12 cm imellem. Om man vælger det ene eller andet, så har man altid den fordel, at tandsåskæret skubber halm og stubbe til siden og får lagt kernen i sort jord.

 

4. Efterharve eller ej

Efterharven kan man bruge som man vil – eller om man vil. For nogle steder vil man hellere have den kam-formede overflade, som maskinen laver, og andre steder vil man hellere have overfladen jævnet ud, hvilket normalt også kan lade sig gøre.

 

5. Mulighed for frøsåkasse

Frøsåkasse kan man også montere, og som kan bruges både til græsudlæg, sneglegift, og evt. ”compagnion crops”. Denne frøsåkasse kan integreres i Mzuriens computer, så man altså ikke skal have nogen ekstra boks til den.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.