Ugens Maskine: Semlers førerløse John Deere
Med en scanner i snuden og gps-signaler til at lægge retningen kan John Deere 8R køre uden chauffør. Precision Makers står bag teknologien.

1. Hvad

Semler Agco, landets største John Deere forhandler, kan fra januar 2018 tilbyde 8R-serien med udstyr der gør, at traktoren kan køre selv i marken uden en pilot i førersædet. Her kan den udføre en række opgaver med forskellige redskaber ud fra chaufførens input.

Det er hollandske Precision Makers som sideløbende med John Deere står bag det udstyr, der skal monteres på traktoren. I Skandinavien er det Semler Agro Solutions, der står for at varetage Precision Makers.

2. Hvordan

Traktoren får en scanner monteret foran på traktoren. Den kan se op til 50 meter frem og registrerer, hvis der er forhindringer foran den. I første omgang sænker den farten, men når den er to meter fra forhindringen, stopper den helt op.

Scanneren ser omkring 1,5 meter ud til hver side, så der er ingen scannere monteret på siden af traktoren. Vil man have traktoren til at lave opgaver, som kræver, at den bakker på noget tidspunkt, skal man have monteret en ekstra scanner bagpå.

Traktoren har en terminal i kabinen fra Precision Makers, der i realiteten styrer traktoren. Den får input fra traktorens autostyring samt andre parametre, som ligger til grund for den autonome kørsel. Terminalen er også koblet til scanneren i fronten af traktoren.

I praksis tegnes en mark ind ved at køre rundt langs skel. Når det er gjort afsætter man en forager og laver en A- B-linje samt indtaster redskabets arbejdsbredde med videre. Herefter kan traktoren udføre opgaven.

3. Hvem

I første omgang vil Semler Agro tilbyde systemet til 8R-serien, men på sigt vil man også tilbyde det på andre serier.

Systemet er et add-on kit, der kan monteres uden egentlige ændringer på selve traktoren, men kravene er, at traktoren er en 8R-serie, har trinløs AutoPowr-transmission samt er forberedt til autostyring.

4. Hvorfor

Den førerløse traktor må af lovmæssige hensyn kun køre på privat grund, og altså ikke på landeveje eller andre offentlige steder. Dertil kræver loven, at traktoren skal være under opsyn, når den kører. Personen i marken skal også have en fjernbetjening, der skal være inden for rækkevidde af traktoren.

Argumentet fra Semler Agro er, at traktoren, selvom den kræver en opsynsmand, kan foretage en arbejdsopgave, mens personen i marken kører en anden traktor. På den måde kan man harve og så med to traktorer, men kun en person - og dermed lavere udgifter til løn.

5. Hvornår

Systemet er klar til salg hos Semler Agro fra januar 2018. Prisen for kittet er mellem 350.000-400.000 kroner,

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.