Vil folk leje en traktor for en krone for 290 kr. i timen? Ja, lige om lidt

Lejemarkedet for traktorer svinger efter, hvor snorlige markarbejdet udvikler sig, lyder det fra udlejere, som forventer travlhed i den kommende tid.

I foråret kom der en periode, hvor vejrforholdene til jordbearbejdningen og såningen gav ro om processen.

Og det kunne mærkes på traktorudlejningen, lyder det for en af aktørerne, som arbejder på korttids-udlejning af traktorer.

”Det kan svinge en hel del hos os. Når de har god tid, så står de ikke lige og mangler en traktor. Sådan var det i foråret, hvor vi kun havde tre traktorer ude på leje ude ad gangen”, siger salgsdirektør Kurt Harbo, Hjallerup Maskinforretning.

Maskinforretningen har som en af få aktører i Danmark lavet et decideret koncept for traktorudlejning under navnet HML, hvor det koster 1 kr. pr. hk pr. time inkl. forsikring i prisen.   

Her er der fast ti traktorer i udlejningsflåden og ved større behov kan der trækkes flere traktorer ind. Udlejnings-flowet peaker gerne omkring 15 traktorer – og ellers omkring 5-10 stykker.

Mens høsten kører over i efterårsarbejdet i marken, forventer Kurt Harbo, at der igen bliver relativt travlt, og ser i hvert fald en ti traktorer udlejet i horisonten.

”Lige nu har vi eks. udlejet en del traktorer til halmkørsel. Og så kommer der en del opgaver med dybdeharvning og ekstraopgaver, som folk gerne vil have klaret, når de skal nå mange ting på en gang”, fortæller han.

Han ser det ikke som et koncept, der går ind og tager en del af markedet for køb og salg af traktorer som sådan.

”Det er lige den der supplering, hvor man kan bruge en ekstra traktor til en konkret opgave i en meget kort periode”, siger han og oplyser, at det i øvrigt er lidt større traktorer til typiske trækopgaver, som bliver lejet ud.

Fem Claas’er marken

I maj hoppede Danish Agro Machinery også i marken med deres eget udlejningskoncept. Her har Claas reserveret en flåde på 15 traktorer til udlejningen.

I øjeblikket er fem af traktorerne lejet ud. Claas har i stil med biludlejningsaktørerne lavet et elektronisk koncept, hvor landmanden går online og vælger traktor, udstyrsniveau og periode, hvorefter han sender en forespørgsel om bookningen. Forud for konceptets start var man spændt på, om de rent faktisk ville gøre det eller i stedet kontakte Claas-forhandlerne direkte.

”Vi havde troet, at mange ville henvende sig via forhandlere. Men mange henvender sig via hjemmesiden. De har de i den grad taget til sig”, fortæller marketingschef Lars Johnsen.

Han oplever, at interessen for at høre om konceptet er stor, mens der stadig er et stykke vej til, at det slår igennem i stort antal udlejninger. 

”Mange skal lige høre, hvad det er for noget. Måske er vi tidligt ude, men tilbagemeldingerne er positive. Kunsten er, at konceptet skal køre lige over hele året, og ikke kun i travle høstperioder. Derfor gælder det om at finde forskellige segmenter som eks. entreprenører, der også får øjnene op for konceptet”, siger han og fortæller, at der sagtens kan være god ræson i økonomisk at leje i stedet for at købe traktor.

”Det kan jo klare den ekstra kapacitet, som man vil dække ind lige nu og her”, siger han.

Danish Agro Machinery og Hjallerup Maskinforretning er ikke alene på markedet. Mange maskinhandlere lejer enkelte traktorer ud ved konkrete forespørgsler. For kort tid siden kom Semler Agro også med på udlejningsbølgen med deres eget koncept Re-Leasing, hvor man kan korttidsleje nye eller lettere brugte traktorer, der er mellem nul og fem år gamle. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.