Vækstreguler med delt gødskning

Overvej om du i stedet for at vækstregulere kan trække den sidste gødskning, opfordrer planteavlskonsulent.

Jeg frygter, at der vil være flere landmænd, som vælger at vækstregulere afgrøderne i år. Både fordi vi har fået mere kvælstof til rådighed, og fordi de havde problemer med lejesæd sidste år,« siger Finn Olsen, planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening.

Han mener dog, at der er flere grunde til, at man bør overveje beslutningen om at vækstregulere nøje.

»Sidste forår var vintersæden mange steder betydeligt kraftigere, end den er i år. Derudover skal man gøre sig klart, at en vækstregulering skal times korrekt, ellers risikerer man, at afgrøden skades, og det koster udbytte,« siger Finn Olsen.

Svær beslutning

Finn Olsen understreger, at det kan være svært at afgøre behovet for vækstregulering, og at det i mange tilfælde er en forsikringssprøjtning.

»Såtidspunkt, udsædsmængde og sortsvalg har stor betydning for afgrødens udvikling, og så er der en stor ubekendt faktor i forhold til, hvor godt gyllen udnyttes. Vi opfordrer mange af vores landmænd til at trække tildelingen af de sidste 40 kg kvælstof til hveden. Delt gødskning er nemlig en særdeles effektiv metode til at vækstregulere afgrøden. Men det er heller ikke risikofrit, da vi kan få en længere periode med tørke, hvor planterne ikke er i stand til at optage gødningen,« siger Finn Olsen.

Han opsummerer derfor, at der er ting, der taler både for og imod vækstregulering. Derfor er det vigtigt, at man forholder sig aktivt til både fordele og ulemper.

Faktaboks

Vækstregulering

Følgende forhold øger risikoen for lejesæd: 

  • Blødstrået sort
  • Tidlig såning
  • Stor udsædsmængde
  • Mild vinter
  • Tidlig og stor N-tildeling.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.