Fravænningsgrise på zink- og antibiotikafrit foder vokser mere med folinsyre

Et kinesisk studie viser at folinsyre supplement kan øge tilvækst og tarmsundheden for fravænnede grise, der får foder uden tilsætning af zink og antibiotika.

Fravænningsgrise, som får foder uden tilsætning af zink og antibiotika, har god gavn af at få suppleret foderet med folinsyre.

Det viser et nyt studie fra Hunan Normal University og Chinese Academy of Sciences i Kina, skriver netavisen Pig Progress.

Studiet havde til formål at undersøge effekten af folinsyre på tilvækst og tarmens udseende og funktion

Tidligere studier har vist, at mangel på folinsyre kan give grisene blodmangel, diarre, reducere tilvæksten og kuldstørrelsen. Især væv som hurtigt udskiftes, f.eks. i tarmen, er meget afhængig af folinsyre. 

Markant øget tilvækst  

Forsøget blev udført med 28 fravænnede grise, som gennemsnitligt var 21 dage gammel og vejede 6,73 kg. 

I 14 dage blev grisene fodret med en antibiotika- og zinkfri diæt, med folinsyre supplement i fire varierende mængder, 0 - 3 - 9 eller 18 mg per kg. Folinsyre blev tilsat i form af et kommercielt produkt med 80 procent folinsyre og dextrin som base.

Forsøget viste, at folinsyre gjorde tarmoverfladen større ved at øge størrelsen på fimrehårene (villi) i tarmen. 

Grise, som fik henholdsvis ni og 18 mg folinsyre per kg, havde en markant øget daglig tilvækst i forhold til de grise som ikke fik folinsyre. 

Derfor tyder studiet på, at fravænnede grise vil have gavn af folinsyre som supplement i foderet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle