Seges-ekspert: Fravænning uden zink kræver mange justeringer
Der er ikke én løsning på et kosteffektivt alternativ til medicinsk zink. Vi skal betragte problemstillingen som multifaktoriel, og løsningen for den enkelte svineproducent er besætningsspecifik, påpeger Seges-direktør.

Senest i 2022 skal brugen af medicinsk zink ved fravænning af smågrise være udfaset.

En udfasning uden alternativer og løsninger vil skabe store udfordringer for svineproduktionen, og derfor er der stor fokus på at hjælpe de danske svineproducenter frem mod udfasningen. Det fortæller Agilia i en pressemeddelelse.

Tilpasning i den enkelte besætning

Danske svineproducenter ligger i toppen, når det gælder produktivitet og et lavt forbrug af medicin.

Et af værktøjerne til at forebygge diarré hos smågrise ved fravænning er blandt andet anvendelse af medicinsk zink. Men i 2022 skal brugen medicinsk zink til smågrise være udfaset i Europa.

I 2018 var forbruget af medicinsk zink ved fravænning faldet med 18 ton i forhold til året før. Det oplyste Seges Svineproduktion i foråret. Den positive statistik afløses dog af, at alle inden for svinesektoren stadig leder efter alternativer til at modvirke fravænningsdiarré hos smågrise, som medicinsk zink forebygger.

I den forbindelse var Seges Svineproduktion vært for den internationale konference Zero Zinc Summit i sommers, hvor eksperter fra hele verden var samlet for at diskutere udfordringerne og løsningerne ved udfasningen af medicinsk zink.

I midten af oktober handlede flere oplæg på Svinekongressen i Herning om selvsamme tema. Her holdt Direktør for Innovation hos Seges, Lisbeth Shooter, oplægget ”Ingen Zn – hvad siger verden?”.

Hendes konklusion til publikum var blandt andet, at løsningen er en tilpasning til den enkelte besætning.

”Vi har i Danmark arbejdet med det her i mange år, og et kosteffektivt alternativ til medicinsk zink er svært at finde. Konklusionen på konferencen og hos Seges er, at vi skal betragte problemstillingen som multifaktoriel, og der derfor ikke er en løsning, der erstatter medicinsk zink. Løsningen for den enkelte svineproducent er besætningsspecifik.

Når det så er sagt, spiller foder en central rolle, da det blandt andet er via et lavere proteinniveau, at vi kan reducere den overskudsprotein, der stimulerer vækst af E-coli bakterier i tarmen, som er årsag til fravænningsdiarré hos smågrisene,” fortæller Lisbeth Shooter i pressemeddelelsen.

Innovationsdirektøren peger på, at for at opnå en succesfuld fravænning uden medicinsk zink vil inkludere, at der optimeres på flere områder blandt andet pasning, klima, foder, robusthed af grisen ved fravænning, stiindretning, immunisering og diagnostik samt behandling.

Et samarbejde om at finde løsningerne

Uden én løsning på udfasningen af medicinsk zink i svinebesætninger, er løsningen derfor et samspil af tiltag for at bibeholde produktiviteten og velfærden hos grisene.

I branchen arbejder mange virksomheder også med at løse den udfordring.

”Vi ser, at man fra virksomhedernes side arbejder med at finde og prøve alternativer til medicinsk zink. Det er positivt, at vi har et forum, hvor vi kan diskutere mulighederne,” siger Lisbeth Shooter.

Seges Svineproduktion faciliterer med samme formål en række firmamøder, som giver et unikt forum at afdække mulighederne i.

Protein til små grise

En af de virksomheder, der aktivt har arbejdet på at levere et produkt, der kan være et led i udfasningen af medicinsk zink, er proteinleverandøren Agilia.

Hos Agilia har man længe arbejdet på at kunne tilbyde en proteinkilde til de helt små grise, der kan forebygge sygdomme forårsaget af e.coli og salmonella og dermed beskytte smågrisenes tarmsystem ved fravænning.

Ligeledes er ønsket at booste grisenes immunitet. Ambitionen med produktet er at forebygge de sygdomme, medicinsk zink beskytter mod.

”Svinesektorens udfordringer med at finde alternativer til udfasningen af zink er reel, og derfor har vores målsætning været at kunne tilbyde vores kunder et hjælpemiddel til udfasning af zink i besætninger, allerede inden udfasningen træder i kraft,” fortæller technical sales manager, Kristian Juul Volshøj fra Agilia i pressemeddelelsen.

Agilia offentliggjorde i starten af oktober proteinkilden Cellpro til smågrise. Kilden er udviklet af specifikke gærstammer kombineret med vegetabilsk protein.

Kombinationen har vist sig at være en god forebyggende kilde for smågrises tarmsystemer i fravænningsperioden, ifølge Agilia. Undersøgelser af besætninger viser blandt andet, at smågrise på fem kg har haft 500 g større vækst sammenlignet med andre sojaproteinkoncentrat og grisene oplever mindre tynd afføring.

”Der er ikke noget gyldent tryllepulver til at løse zinkfri-udfordringerne. Men jeg er af den overbevisning, at det langt hen ad vejen handler om at booste sundheden, fravænningsvægten og fordøjelsen hos grise så tidligt som muligt for at reducere medicinering, og Cellpro kan være en del af den faktor, der peger ind i immunisering og robust fravænning,” siger Kristian Juul Volshøj.

Zinkguide

Seges Svineproduktion forventer som et led af deres zinkfri-handlingsplan fra 2018 kan komme med en række anbefalinger til danske svineproducenter inden 2022, når der ikke længere må bruges medicinsk zink til smågrise.

Derudover har de lavet zinkguide.dk, som giver landmand og medarbejdere en række værktøjer til at nedsætte risikoen for fravænningsdiarré og dermed behovet for medicinsk zink.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle