Tjek om du har nok ædepladser til smågrisene

Flokmentaliteten er ganske stærk ved de nyfravænnede. De er vant til at die samtidig, og de vil gerne fortsat spise i samlet flok.

Har du nok ædepladser til smågrisene?

Det er der nemlig mange gode grunde til at sørge for, påpeger dyrlægerne hos Ø-Vet i deres seneste nyhedsbrev.

Tilstrækkelige ædepladser til smågrisene er nemlig et emne, som for det første har relevans for fravænning uden zink, og for det andet også for den generelle sundhed og produktionsresultaterne.

En af udfordringerne er, at flokmentaliteten fortsat er ganske stærk ved de nyfravænnede. De er vant til at die samtidig, og de vil gerne fortsat spise i samlet flok.

Hvis en gris har opfattet, at det er nu, de alle skal op og spise, men den ikke kan få en ædeplads, vil den i mange tilfælde opgive og lægge sig tilbage under overdækningen.

Dette giver en lang række af problemer, herunder nedsat tilvækst og uensartede grise, sultrelateret diarré og mavesår. Ved de lidt ældre grise kan problemerne yderligere vise sig som uro og aggressiv adfærd, påpeger Ø-Vet. 

Når det gælder tilvæksten kan henvises til et Seges-forsøg, der viser en øget daglig tilvækst på 30 gram ved at gå fra en til to foderautomater pr. dobbeltsti.

Tjek om du har nok ædepladser

Hvordan tjekker man så, om der er nok ædepladser?

Den nemmeste måde at se, om du mangler ædepladser i klimastalden, er at observere grisene omkring foderautomaterne, lyder anbefalingen fra Ø-Vet.

Er der grise, der opgiver og lægger sig til at sove igen? Eller er der kø og aggressiv adfærd?

I så fald er det anbefalelsesværdigt at øge antallet af foderpladser.

I første omgang kan det gøres hurtigt og nemt med langtrug. Såfremt det giver mere ro, mere ensartede grise og en bedre tilvækst, kan man derefter tænke i mere langsigtede løsninger.

Emneord PLUS, Zinkfri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.