Dyrlæge: Det kan vi lære af zinkfrie besætninger

Nogle besætninger har ikke brugt zink i flere år, og fra de besætninger kan vi lære en hel del.

Af Lise Lotte Koldsø Pedersen, svinedyrlæge, Porcus 

Det er nu, du skal i gang med at øve dig i at fravænne dine grise uden zink.

Det er nu, så længe vi stadig har zink i baghånden, at du skal finde ud af, hvad der skal justeres i din besætning, og hvad du skal have ekstra fokus på, for at du kan lykkedes med at fravænne grise uden zink - for til juli 2022, så er det slut. 

Nogle besætninger har ikke brugt zink i flere år og har derfor opbygget en god erfaring i at gøre det rigtigt, og fra de besætninger kan vi lære en hel del.

Fravæn ens grise

Der er mange ting at gribe fat i for at få succes med fravænning uden zink.

Først og fremmest skal det sikres, at der fravænnes ens grise. Det vil sige, at der skal være styr på holdstyringen i soholdet, så det er et så ens antal søer, der kommer til faring hver gang, som muligt.

Grisenes størrelse er også vigtig, da en stor gris altid vil klare sig bedre efter fravænning end en lille gris, og hertil kan mælkeanlæg i farestalden være en hjælp. I forhold til mælkeanlæg kan man med fordel køre rent vand igennem om dagen de sidste 7-10 dage for at spare penge, men også for at motivere grisene til at spise mere fast foder.

Grisene i farestalden skal tilbydes foder allerede fra dag 6, så de hurtigst mulig kan komme i gang med at æde foder. Grise der er godt i gang med at æde foder i farestalden klarer overgangen til klimastalden bedre.

Rengøring af stald

Klimastaldene skal være ordentlig rengjorte ved fravænning, så der ikke overføres smitstoffer fra holdet før.

Staldene skal selvfølgelig vaskes rene, og der skal bruges sæbe og desinfektionsmiddel. Efter stalden er vasket ren med sæbe, så udtørres stalden i et par timer, før der desinficeres. 

En vigtig ting at være opmærksom på er at bruge den rigtige dosering og vide hvor længe både sæbe og desinfektionsvæske skal virke, da virkningen ikke er optimal, hvis dette ikke følges. Det kan være en god ide at købe både sæbe og desinfektionsmiddel fra det samme firma, så det sikres at de passer sammen.

Vandrørene bør også desinficeres i hver tomgangsperiode, så eventuelt biofilm fjernes inden nye grise indsættes.

Staldens temperatur ved indsættelsen af grisene skal være minimum 24 grader og gulvtemperaturen oppe under overdækningen skal være 32 grader.

De mindste grise skal samles i en sti for sig selv, så de eksempelvis kan få det gode foder i lidt længere tid end de resterende større grise.

Sammensætning af  blanding 1

Sammensætningen af foderet i blanding 1 er nok det mest vigtige at få gennemgået inden fravænning uden zink påbegyndes.

Proteinkilderne skal være letfordøjelige i den første blanding. Grisene skal fravænnes på det samme foder, som de har fået i farestalden, så der ikke er nogen overraskelser for dem der.

Syretildeling i vand eller foder vil have en gavnlig effekt. Desuden skal grisene have adgang til trug med frisk vand i de første dage – og de mindste grise i længere tid.

Det vil også være rigtig godt at fodre de mindste grise med et opblødt foder i trug ved siden af i den første tid, da det er med til at optimere foderoptagelsen. Fodring på gulvet er ligeledes med til at øge antallet af ædepladser.

Gå i dybden med nærmiljø og fodring

Der findes en vaccine mod E. coli, som kan være godt at supplere med sammen med de øvrige tiltag.

Desuden findes der et hav af andre stoffer, som kan tilsættes foderet, og som måske kan hjælpe grisene i overgangen, men et middel som kan erstatte zink er ikke fundet endnu, og derfor er det nødvendigt at gå i dybden med bl.a. grisenes nærmiljø og fodring.

Der findes desværre ingen entydig opskrift på, hvordan du får succes med at fravænne grise uden zink, men har du været omkring ovenstående emner, så er du helt sikkert kommet et skridt på vejen.

 

Faktaboks

Anbefalinger

Farestald

  • Ens ugehold
  • Start fodring dag 6
  • Store grise ved fravænning

Klima

  • Ren og tør sti (24 grader på spalterne) 
  • Samme foder som i farestald 
  • Syre og letfordøjeligt protein

Kilde: Porcus

Emneord Zinkfri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.