Foderekspert: Svær balancegang mellem produktivitet og pris

Griseproducenter bør gennemgå deres foderblandinger for at sikre, at de giver bedste ydelse i forhold til de stigende råvarepriser, mener Jens Korneliussen, SvineRådgivningen.

Råvarernes himmelflugt i det seneste halve år har gjort ondt på enhver griseproducent i både ind- og udland.

For alle gælder det, at de stigende priser bør føre til, at fodersammensætningen kigges efter i sømmene sammen med en foderekspert.

Det mener Jens Korneliussen, SvineRådgivningen, der har rådgivet om fodring af grise i 35 år.

Trods sin livslange erfaring har han ikke tidligere oplevet så vilde prisændringer på råvarer, der oven i købet i flere tilfælde er svære at få fat i.

- Alle bør få kigget deres fodring igennem, når priserne er steget så kraftigt, og nogle af råvarerne kan være svære at få fat i, siger Jens Korneliussen, der har besætninger i store dele af Europa som sin kundebase.

- Fosfor har været svært at få fat i i perioder, men heldigvis er Yara begyndt at skrue produktionen op. Priserne er steget tre gange i forhold til efteråret 2021, så hvor vi tidligere lagde en sikkerhedsmargin ind med forsyning af fosfor, fordi vi var usikre på, hvor meget fosfor der var i råvarerne, bruger vi nu meget mere tid på at få analyseret råvarerne, siger han og fortsætter:

- For slagtegrisene kan vi godt lægge os i den lave ende af normsættet, og så lyder vores anbefaling på 400 procent fytase mod tidligere 200 procent. Det giver økonomisk mening. Fytasen øger udnyttelsen af fosforen, og det kan, når fosfor er en knap ressource, være solidarisk at bruge fytase, så der er nok fosfor til alle.

Roepiller er en tilsvarende historie som fosfor - her er priserne fordoblet, og flere af hans kunder i udlandet har haft meget svært ved at få fingre i roerne.

- Roepillerne er ved at komme tilbage, forklarer han og opfordrer til at være opmærksom på deres kvalitet.

Mælkepulver er i lighed med fedt og olie også steget kraftigt i pris. Sojaolie står for eksempel i cirka 1.500 kroner for 100 kilo, og for flere producenter er olie en vigtig bestanddel af foderet til søer og smågrise.

- Flere bruger 0,5 procent olie for at få dæmpet støvet i staldene hos slagtegrise og smågrise. Det kan man måske overveje at tage ud af foderet eller reducere mængden, foreslår han.

Mælkepulver og zinkfri

Mælkepulver står også på hans aktionsplan, hvis der skal skæres ned på omkostningerne.

- Ingen besætninger er ens. Vi har typisk 10-12 punkter, vi gennemgår for at trimme omkostningerne. Med mælkepulver skal man gå forsigtigt frem, for vi står over for at udfase medicinsk zink. Derfor skal man ikke lave en masse om, men måske lukke for mælkeanlægget nogle dage før, end man er vant til, og i stedet have mere fokus på ædetræning i farestalden.

Når zinken skal ud, er det vigtigt ikke at skære så meget ned på fodringen, at det ender med, at det er svært at få robuste grise ud af farestalden. Det kan ende med at blive langt dyrere i foder for de dårligste grise, påpeger han og nævner et kundeeksempel, hvor der på papiret er sparet 2,1 millioner kroner i foderomkostninger. Mange bække små anført af lidt mindre sojaproteinkoncentrat og lidt mere sojaskrå har ført til den betydelige besparelse.

- Med de priser, vi har nu, bør man skære ind på en fornuftig måde, så produktiviteten ikke går tabt, og så er det vigtigt, at griseproducenterne løbende får fulgt op på deres foderrecepter i forhold til grisens raktion og råvaremarkedet, foreslår Jens Korneliussen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.