Hvordan når danske svinebesætninger at blive zinkfri?

Der er kun et års tid til, at danske svineproducenter skal kører zinkfri. Jordbrugsteknologsstuderende Camilla Nørskov Bentzen gennemgår løsningsmulighederne i dette indlæg.

Af Camilla Nørskov Bentzen, jordbrugsteknologsstuderende 

Zinkoxid i fravænningsfoderet har reddet flere tusinde grise fra at dø lige ved fravænning.

Zinkoxiden er og har været det bedste hjælpemiddel i kampen mod fravænningsdiarré. Men allerede pr. 25. juni 2022 er det ikke muligt for os at bruge det mere. Derfor er det vigtigt allerede nu, at komme i gang med at finde en løsning, der fungerer.

Der er på nuværrende tidspunkt mange forskellige ideer om, hvordan man får zinken ud af foderet.

Jeg vil komme med nogle af de forskellige løsninger, der findes, så I som producenter kan finde den/dem, der passer bedst til jeres bedrift.

Tidlig start på fodertræning i farestalden

Hvis man starter tidligt med at fodertræne pattegrisenes tarme, bliver grisene bedre til at optage foderet, og de vænner sig til smagen, og den sidste periode af farestalden gavner det på tilvæksten - dog afhænger dette også af fravænningsalderen.

Det er vigtigt, at man bruger en blanding, som ligner det foder, grisen skal havde lige efter fravænning, eller den samme blanding.

Hvis det ikke er muligt, kan det være nødvendigt at faste grisene 8 timer efter fravænning for at restarte tarmene. 


Tabel 1. Fodringsstrategi efter fravænning og effekt på diarré

Kilde: Christian Fink Hansen

Holdstyring

Det er vigtigt, at man starter med at have styr på, at der kommer det samme antal søer til faring hver uge, så aldersforskellen mellem smågrisene mindskes.

Når der så fravænnes, kan man med forbehold undlade at blande alle grisene sammen, men samle holdene, så man i princippet kun blander tre-fire kuld, for at mindske risikoen for at grisene bliver udsat for for mange forskellige bakterier samtidig.

Ved at mindske denne disponering, kan man mindske fravænningsdiarré. 

Vægt/alder ved fravænning

Grisenes alder er meget afgørende, når man fokuser på grisenes enzymdannelse.

Deres enzymdannelse er afgørende for, hvor gode de er til at nedbryde foderet, herunder de proteiner vi har tilsat foderet.

Grise, som er under 28 dage, er generelt dårlige til at udnytte proteinen fra soya, som også er hård ved deres maver. 

Stimiljøet

Ved indsættelse i klimastalden kan det være en god ide at kikke på staldmiljøet.

Der er flere faktorer, vi kan kikke på her. Blandt andet skal vi sikre, at vandkvaliteten er i orden. Stalden skal vaskes og desinficeres samt udtørres grundigt. Opvarmning og udtørring er afgørende faktorer for at forebygge diarré.

Overbelægning gør, at grisene skal kæmpe mere om pladsen ved både vandtruget og fodertruget, hvilket kan øge fravænningsdiarréen.

Alternative ingredienser

Der findes en række alternative ingredienser, som kan tilføres.

Fælles for alle disse er, at der er et stort behov for flere afprøvninger og at man har fundet frem til, at de hjælper på fravænningsdiarré, men ikke er lige så effektive som zinkoxyd.

Rækken af alternative ingredienser indeholder blandt andet: Probiotika, præbiotika, gær, syre, tang coated zink, kul m.m.

Vaccination mod fravænningscoli

Det er muligt at vaccinere mod visse coli (F4), og det udvides snart til flere sygdomsfremkaldende coli.

Det er nødvendigt at snakke med din dyrlæge, om dette kan være en mulighed. 

En udfordring for alle 

Fravænningen uden zink bliver en udfordring for alle, men for nogle bliver det en stor udfordring.

Der findes ikke et facit for, hvordan du finder det rigtige svar til din besætning. Så prøv i samarbejde med dine ansatte, en foderspecialist og din dyrlæge at lægge en strategi for fravænning uden zink.

Lad os dele vores erfaringer, og lad os presse på for at Seges fortsætter kampen for en lang over-gangsperiode med zinkoxyd, samt at der forskes videre i alternative foderkomponenter i stedet for zink.

Emneord PLUS, Zinkfri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.