Nye våben mod fravænningsdiarre er på vej

Danske forskere arbejder på at udvikle vacciner, der skal kunne forebygge tarmbetændelse efter fravænning.

Fravænningsdiarré er en af de store dræbere i griseproduktionen, der samtidig kæmper med stigende krav om at formindske forbruget af antibiotika, som mange frygter går i vejret, efter at medicinsk zink er udfaset i juni  2022.

Men der er hjælp på vej til griseproducenterne.

Forskerne vil nemlig hjælpe med at nedsætte forbruget af antibiotika til grise. Seges Innovation vil sammen med forskerne give griseproducenterne flere våben til forebyggelse af ­tarmbetændelse hos smågrise.

I dag er der en enkelt vaccine mod E.coli og to vacciner til Lawsonia på markedet. Men Seges håber på flere muligheder for at forebygge tarmbetændelse efter fravænning, fortæller Seges i det nye nummer af fagamagasinet GRIS, der udkommer i denne uge.

Et bredt samarbejde mellem Københavns Universitet, vaccinefirmaet AdaptVac og Seges Innovation er godt i gang med en støtte på 11 mio. kr fra Innovationsfonden (PIGVAC).

Målet er en vaccine, der langtidsbeskytter grisene mod tre forskellige infektioner, hvor colibakterier er den vigtigste.

- Det er vigtigt, at vi får lavet en langtidsvirkende vaccine, så vi effektivt kan modvirke fravænningsdiarré hos smågrisene. Derfor bruger vi den samme teknologi, som vi bruger til COVID-19 vaccinen, siger Adam Sander, lektor på Københavns Universitet. 

Status for PIGVAC projektet er, at der nu ses på, hvor mange antistoffer grisene danner mod E. coli, Lawsonia og Brachyspira, som er de bakterier, vaccinen skal styrke forsvaret mod. Næste skridt i vaccineudviklingen er afprøvning af den nye vaccine i en almindelig grisebesætning.

Seges Innovation deltager også i udviklingen af en anden vaccine i projektet SIgAVAC
sammen med Statens Serum-institut og Aarhus Universitet. Projektet har modtaget en bevilling på 12 millioner kroner fra GUDP-programmet.

SSI udvikler den nye vaccine med indirekte mål for effekten i en sjællandsk grisebesætning. Pattegrisene skal vaccineres tidligt med den nye vaccine, allerede i deres første leveuge, og dermed vil de formentlig have en tilstrækkelig produktion af antistoffer til at kunne beskytte sig mod colibakterierne ved fravænning.

Næste år skal vaccinen afprøves på Foulum og derefter i en almindelig grisebesætning. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.