Asbjørn Børsting: Slip teknologiforskrækkelsen på forædlingsområdet

Planteforædling er en nøglefaktor for fremtidens fødevareforsyning, sagde Asbjørn Børsting på Feeding the Future.

Planteforædling af eksempelvis nye sorter af hvede medfører, at planteforædlingen hvert år øger udbytterne i hvedemarkerne med 1,3-1,4 pct. År efter år.

Dermed udgør planteforædling en nøglefaktor, når det handler om at øge fødevareforsyningen med 20 pct. over de kommende 15 år samt at brødføde de cirka 800 mio. mennesker i verden, som sulter, fremførte direktør Asbjørn Børsting på Fooding the Future ’16.

Asbjørn Børsting er direktør af Crop Innovation Denmark (CID), der er et partnerskab omkring planteforædling bestående af forædlingsselskaberne Sejer Planteforædling, Nordic Seed og Vandel Vandel Potatoes samt Århus og Københavns universiteter.

»Planteforædling er en helt central del, når det handler om at sikre højere udbytter, større robusthed og lavere klimaaftryk, men vi har brug af nye teknoligier for at kunne kunne opnå lavere næringsstofudnyttelse, lavere pesticidforbrug, højere sygdomsresistens og dermed et bedre CO2-regnskab,« sagde Asbjørn Børsting.

Han fremhævede, at nye sorter inden for ikke mindst frø, men også af korn, har fremgang i andre lande og giver gode indtægter for en række danske firmaer.

»Markedskræfterne betyder, at proteinindhold er en faktor, vi skal satse mere i bl.a. græs, kløver, hestebønner og andre afgrøder.«

»Der er brug for, at vi anlæggger en samlet strategi for at opnå fremgang på disse områder,« sagde Asbjørn Børsting.

Han pegede på rødderne, som et forskningsområde, der i fremtiden vil ofret langt mere opmærksomhed på end hidtil. Det sker bl.a. ved hjælp af et såkaldt dybderodsanlæg i projektet RadiMax, som er anlagt ved KU i Tåstrup.

Ifølge asbjørn Børsting er der behov for, at danske planteforskere får adgang til de mest moderne metoder til planteforædling, herunder genomisk selektion.

»Vi har brug for at lovgiverne slipper teknologiforskrækkelsen og godkender mere moderne rammer for forædlingen. Ellers vil verdens 3-4 største selskaber inden for området komme til at dominere planteforædlingen - og det vil være synd,« sagde direktøren for CID.

Han uddybede sit synspunkt under debatten:

»Vi venter netop nu på EU’s stillingtagen til såkaldt new breeding technologies, og vi bevæger os på en knvisæg om, hvorvidt det skal være de store selskaber, der ved hjælp af bl.a. GMO og patenter skal sætte sig på planteforædlingen globalt, eller om en bredere kreds - herunder med dansk deltagelse - skal være med til at præge udviklingen.«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.