Dansk halmbrændstof kan sælges på enormt verdensmarked

Der er et kæmpe potentiale i avanceret biobrændstof på verdensmarkedet konkluderer ny rapport fra Energistyrelsen. Godt nyt for Maabjergværket.

Regeringen vil kræve iblanding af avanceret biobrændstof fra 2020, og det skaber et marked for det avancerede biobrændstof. Men en ny rapport fra Energistyrelsen konkluderer, at verdensmarkedet også er et kæmpe globalt marked for biobrændstof lavet af affald og restprodukter med ny avanceret teknologi.

Behov for 61 mia. liter i USA

I Brasilien udgør biobrændstoffer i dag 21 procent af al brændstofforbrug til transport. Og fremadrettet er potentialet endnu større. I USA er der fremsat en køreplan med ambitiøse planer for anvendelse af avanceret bioethanol. Målet er at øge forbruget af avanceret bioethanol fra 0,1 pct. af brændstofforbruget og helt op til 12 procent af det samlede brændstofforbrug i 2022. Det svarer til, at ca. 61 mia. liter avanceret bioethanol skal hældes i tanken i de amerikanske biler. Hertil kommer planer i andre lande som eksempelvis Kina.

Dansk potentiale

På verdensplan er der i dag kun seks anlæg til produktion af avanceret bioethanol, som er ved at blive indfaset, hvilket svarer til en produktion på 0,5 mia. liter. Der er altså langt op til de ca. 61 mia. liter, som er målet i USA i 2022. Samtidig er der i EU fastlagt et mål om iblanding af avancerede biobrændstoffer i 2020 på ca. 1,3 procent.

I Danmark er der en enkelt fabrik på tegnebrættet i Maabjerg ved Holstebro (MEC), der hvis den bliver til noget forventes at producerer 77 mio. liter bioethanol.

Godt for landbrugets anseelse

Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer glæder sig på halmproducenternes vegne.

»Det har betydning for vores halmproducenter, men i høj grad også for landbrugets anseelse i befolkningen og som en løsning på de fremtidige globale klimaudfordringer. Et avanceret bioraffineringsanlæg som det i Maabjerg kan nemlig både producere bæredygtigt bioethanol og byggesten til fremtidens bioplastik og biokemi,« siger han.

Landbrug & Fødevarer har igennem de seneste år arbejdet intensivt på både embedsmandsplan og blandt politikere i Bruxelles og Danmark for at fremme avanceret bioethanol.

»Vi har på EU plan været tæt på den politiske proces i særligt parlamentet, hvilket har medført, at der blev fastsat et europæisk iblandingskrav. Og det er dette iblandingskrav, som vi har kunnet bruge som et godt argument ift. regeringen i beslutningen om at fastsætte det nationale iblandingskrav på 2,5 pct. avancerede biobrændstoffer,« tilføjer Lars Hvidtfeldt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.