Ny bundrekord til dansk kornkvalitet

For 25. år i træk er kvaliteten af dansk korn faldet. Især byggen er faldet i kvalitet

prognoser tyder nu på, at det danske korn igen er faldet i kvalitet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Analysen er lavet på basis af mange tusinde prøver fra de to store grovvareselskaber DLG og Danish Agro. Og tendensen for 2015-høsten er klar: Kvaliteten af hveden er på et uændret rekordlavt niveau fra, mens kvaliteten af byggen er faldet markant til det laveste niveau nogensinde. Det er proteininholdet, der er faldet.

"Vi har i år målt et rekordlavt indhold af protein i både byg-og hvedehøsten," fortæller Henning Fogh, direktør i Danish Agro.

Ifølge Jyllands-Posten er proteinindholdet i dansk korn faldet fordi landmændene blev pålagt at bruge mindre gødning på deres marker. Det er et særkrav i Danmark, der også har betydet et mindre udbytte. Det giver de danske landmænd et årligt nettotab på knap 2,2 mia. kroner.

Hvis landmændene valgte kornsorter med et lavere udbytte, så ville de kunne opnå et større proteinindhold, men det er ikke uden tab.

"Det er korrekt, men bundlinjen ville blot blive et endnu større nettotab, fordi man - ved at vælge den kurs - mister mere på mængderne, end man opnår på kvaliteten,« siger chefkonsulent Leif Knudsen, Seges (tidl. Videncentret for Landbrug).

Læs mere om kornkvaliteten i LandbrugsAvisen, der udkommer fredag.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.