Vådt, men det tegner godt

Høstvejret driller stadig, men på trods af det arbejdskrævende vejr tegner høsten sig mange steder til at blive ganske god

Ved Udby på Norddjurs gik høsten ikke helt som ventet, da mejetærskeren pludselig sad fast.

»Selv om marken så tør ud, var der alligevel blødt nogle steder. Her gik det så galt. Vores mejetærskerpilot Simon var ikke helt tilfreds,« fortæller Carsten Frederiksen.

Bedriftens Claas Lexion 570 med 30 fods skærebord havde sat sig fast i den bløde jord. Heldigvis kunne Carsten Frederiksen og Simon Christensen selv trække den store maskine fri med traktoren.

»Det tog ikke mere end 15 min,« oplyser Carsten Frederiksen og fortæller, at de to er kollegaer og arbejder sammen på en større bedrift.

Simon Christensen styrer mejetærskeren, og Carsten Frederiksen kører korn fra i en JD 8530 med en Fliegl gigant asw288-afskubbervogn.

»Vi har vinterbyg, maltbyg, vårbyg, vinterraps og vinterhvede. Vi er i gang med hveden nu. Udbyttet er tilfredsstillende og med en vandprocent på 14-17 procent,« oplyser Carsten Frederiksen.

På spørgsmålet om, hvordan året høst er gået indtil videre, lyder det:

»Jeg vil nok beskrive høsten som våd, fedtet føre og lange arbejdsdage, men p.t. er det kun vejret, der giver os lidt udfordringer,« fortæller Carsten Frederiksen.

60 storke på marken

Esben Rahr Tanghus og hans far Jens Tanghus fik sig noget af et syn, da omkring 60 storke forleden landede ved den fredede sten ’Gubbesten’ i Klovby på Vestsjælland.

»Gubbesten er et levn fra istiden. Den er tre gange så stor i jorden som over jorden. Over jorden er den 2 meter høj, 2 meter bred og 3 meter lang. Den anden halvdel af stenen kan man finde uden ved Kalundborg. Sagnet siger, at en trold, der boede i de bagvedliggende skove, blev sur på kirkeklokkerne i Sæby kirke. Han kastede stenen, men den ramte ikke, og stenen delte sig i to. Hullet, hvor stenen ramte, inden den sprang i to, er det, vi i dag kender som Tissø,« fortæller Esben Rahr Tanghus

De mange storke ankom ved en 21-tiden. Her gik de fredeligt og spiste snegle på de nyhøstede raps-og vinterbyg marker. De lettede igen næste dag kl. 10.

Jens Tanghus driver gården Baunshøj. Her dyrker han vinterbyg, hvede, triticale, raps og maltbyg.

»Høsten startede godt med vinterbyggen, som vi tog med 15 procent vand. Udbyttet var på 8,5 ton kerne og 9 bigballer pr. hektar. Rapsen har givet 4.300 kg brutto med 9,5 procent vand. Hveden ser ud til at give over 9 ton, men er ikke færdighøstet endnu, da der i øjeblikket høstes raps hos naboen,« fortæller Esben Rahr Tanghus og oplyser, at der høstes med en MF delta 9380 Al 30 fod powerflow.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.