Opdrag dine regnorme: God jordstruktur forhindrer udvaskning af pesticider

Der er ikke forskel på forskellig jordbearbejdningsmetoder i forhold til udvaskningen af pesticider. Men det er vigtigt, at der ikke står blank vand på markerne.

Når landmænd sprøjter med pesticider, er der risiko for, at pesticiderne udvaskes. Risikoen er størst, hvis pesticiderne havner i drænene, hvor de hurtigt kan føres videre til søer og vandløb.

Derfor har forskere fra Københavns Universitet undersøgt, om forskellige metoder for jordbearbejdning har betydning for udvaskningen af pesticider til markdræn.

»Vi har analyseret risikoen for udvaskning af pesticider ved tre meget forskellige jordbearbejdningsmetoder: Direkte såning. Reduceret jordbearbejdning, hvor der harves i 8-12 cm samt konventionel jordbearbejdning, hvor der pløjes,« fortalte Carsten Pedersen, forsker på Københavns Universitet, på en session på Plantekongressen.

Han tilføjede, at der ikke kan gives et entydigt svar på, om der er øget risiko for udvaskning ved eksempelvis direkte såning i forhold til pløjning.

Det viste sig nemlig, at risikoen for udvaskning af nogle pesticider var størst fra marker med reduceret jordbearbejdning, mens risikoen for udvaskning af andre pesticider var størst fra marker, der blev pløjet.

Carsten Petersen kunne således ikke give et entydigt svar på, om traditionel eller reduceret jordbearbejdning er det bedste i forhold til at beskytte miljøet mod udvaskning.

Til gengæld slog han fast, at det frarådes at bearbejde jorden, når den er våd, da det vil føre til at jorden komprimeres i spor, og det vil føre til øget udvaskning gennem makroporer.

»Det er tydeligt, at risikoen for udvaskning af pesticider er størst i forbindelse med kraftige regnvejrshændelser, og fra de områder i marken, hvor jorden er vandmættet. Det gælder blandt andet i plejespor, hvor der står vand, som kan afledes til drænene gennem makroporer i jorden,« sagde Carsten Petersen.

Opdrag dine regnorme

Modelberegninger udført i projektet viser, at det er under ekstreme regnvejrshændelser, at den største udvaskning sker. Udvaskningen sker især gennem makroporer i jorden.

»Makroporerne dannes blandt andet af regnorme. I forbindelse med kraftige regnvejrshændelser afledes der store mængder vand til de dybere jordlag. Derfor er risikoen for udvaskning af pesticider størst, hvis makroporerne leder regnvandet ned til drænene,« sagde Carsten Pedersen.

Han spøgte derfor med, at man skulle opdrage sine regnorme til at holde god afstand til drænene.

Umiddelbart kunne man tro, at risikoen for udvaskning af pesticider var størst i systemerne med reduceret jordbearbejdning, da makroproerne og regnormenes gange ikke destrueres på samme måde, som ved pløjning.

Det er dog ifølge Carsten Petersen ikke tilfældet, da der efter pløjning blot går et par uger, før regnormene har lavet gange, der kan føre dem fra de dybereliggende jordlag til overfladen for at søge føde.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.