"Der er intet, vi ikke kan med traktorer"

Hos Varde Traktorlager har det altid handlet om det store V: Volvo, Valmet og nu Valtra. Det betyder et grundliggende kendskab til mærket.

»Da vi startede, sagde mange, at så små firmaer er der slet ikke plads til!«

Ove Andersen smiler lidt. Det var i 1992, han havde lige overtaget virksomheden og var flyttet i nye lokaler, og han har siden i den grad modbevist påstanden.

Hos Varde Traktorlager er der ansat to dygtige svende, Ove selv og en kontordame nogle timer hver uge - og virksomheden er mindst lige så solid som for 24 år siden.

Hemmeligheden ligger i specialiseringen.

»Vi sælger alle slags maskiner. Men vi er især specialister i traktorer,« understreger Ove Andersen, der selv tog en stor beslutning og overtog firmaet, da det blev sat til salg for næsten 25 år siden.

Tingene skal arbejde

Hvert år sælger Ove Andersen omkring fem nye traktorer og over dobbelt så mange brugte.

Og det er der en bevidst strategi bag.

»Tingene skal ud at arbejde. De skal ikke stå her og ruste,« understreger Ove, der da også har et meget lille lager af brugte maskiner.

Med Mascus er hele Europa blevet tilgængeligt som kunder, og selvom det stiller firmaet over for nogle udfordringer, er det også en fantastisk mulighed for at sælge maskiner, der måske ikke er så gangbare på det danske marked.

Vi går all-inn

Selvom virksomheden er beskeden, går Ove Andersen ind i det, når kommunerne udbyder et traktorkøb i licitation.

For nylig førte det til salget af en komplet udstyret skovtraktor med kran og vogn til Esbjerg kommune. Lige i øjeblikket arbejder han med et andet udbud på en traktor.

»Selvom det giver en del arbejde, er vi nødt til at være med, når der er licitation fra en kommune,« understreger Ove Andersen.

Selv kunne han godt tænke sig, at kommunerne så lidt mere på driftsudgifterne på et traktormærke, inden de bestemte sig. Det ville være til større gavn for kommunerne end blot at se på prisen.

Opdateringer hele tiden

Med traktorer, der hele tiden bliver mere og mere indviklede, kræves det, at de to svende hele tiden er opdateret på viden.

»De er begge på kursus mellem en og to uger hvert år. Der er ingen vej uden om, for der sker hele tiden så meget,« konstaterer Ove Andersen, der selv - da han kom i lære i 1972 - skruede en del i den danske Bukh.

Fordelen ved de nye systemer er bedre overblik: »Vi ved næsten altid, hvad der er galt, før vi kører ud til en kunde,« siger han.

Faktaboks

  • Varde Traktorlager
  • Varde
  • Valtra-forhandler

Fik en udfordring

I 1992 blev den grund, hvor Varde Traktorlager lå, solgt. Medarbejderne fik valget om enten at overtage firmaet og flytte til en anden adresse - eller at blive fyret. Ove Andersen tog udfordringen op, og trods firmaets beskedne størrelse har det levet op til de krav, der kan stilles til et moderne værksted. Lige fra starten har der stået Valtra på de traktorer, firmaet har solgt.

3 styrker

  1. Fleksibilitet: I et lille firma er det lettere at være fleksible. Alle ansatte har været med i mange år og tager ansvar, når en opgave skal løses
  2. Reparerer alt: Mange års rutine og mange slags maskiner
  3. Kender kunder: Ved hvilke behov de har

Opdateret på viden

Der er to svende ansat i værkstedet. Tidligere var der også en lærling, men det passer for tiden ikke til omsætningen. De to svende er årligt på efteruddannelse - det er nødvendigt for at kunne følge med. Ove Andersen hjælper kun til i værkstedet, hvis det virkelig brænder på.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.