Du får en polt, der kommer bedre i brunst og får en halv gris mere

Der var gode tips og tricks til at få sunde og produktive polte hos landets svineproducenter på AgroWeb onsdag.

Lige nu er der gode muligheder for at få fyldt værktøjskassen op med gode tips til, hvordan man får gode og sunde polte i sin svineproduktion.

In-Farm Solutions Manager, Tórur Jacobsen, DanBred havde på forhånd forklaret, hvor vigtigt det er, at man ikke får for store og muskuløse polte. Undervejs i Q&A-interviewet i LandbrugsMediernes studie kom det frem, at der er særdeles store potentialer ved at få fodret helt korrekt og undgå overvægt hos poltene.

"Ret mængde foder påvirker hele livscyklussen. Du får en polt, der kommer bedre i brunst. Du får evt. en halv gris mere levendefødt. En so der malker bedre i farestalden. Du kan nøjes med at udskifte færre søer – der er mange penge at hente", lød det undervejs.

DanBred-manageren kunne også oplyse, at der ikke altid er godt nok styr på, hvor poltene ligger på vægtkurven, hvilket i sidste ende kan koste på poltenes sundhed og senere for effektiviteten i produktionen.

"Det er en enkelt ting i forhold til, om de har den tilvækst, vi ønsker. Det vil helt klart være en fordel, og det er ikke alle steder, vi kommer, hvor de er klar over, at de ligger over vægtkurven", lød det fra DanBreds ekspert Tórur Jacobsen

Er det et udbredt problem?

”Selvfølgelig står der en vægt til slagtesvinene, men det er sjældent, at vi ser en vægt til avlsdyrene. Det er heller ikke sikkert, at hvis man har stabile rutiner, at du behøver at veje alle hold hver uge. Men det er godt at følge”, siger han.

Undervejs kom DanBreds Tórur Jacobsen også med en række andre gode råd til at få udnyttet poltenes fulde potentiale.

En af de helt store jokere er - naturligvis - den rette fodring. Skal man fodre til kryds bolle og slange, så kræver det brug af flere forskellige foderblandinger under restriktive principper, men sådan er mulighederne ikke i alle bedrifter – og hvad gør man så?

”Det er meget varieret, hvad folk har mulighed for. En mulighed kan være at køre med nogle enhedsblandinger med reduceret lysin-indhold, der passer bedre til hele flokken”, sagde han bl.a.

 ”Hvad ser vi så ude i landskabet praktisk set? Håndfodring kan både være sikkert, men også usikkert. Men det er helt klart en god ting, fordi du kan kontrollere mængderne. Men vi ved jo også godt, at det nok ikke er den sjoveste opgave i stalden. Det vi kan møde nogle steder, at de ikke får den mængde, som man antager, at de får. Weekender og ferieperioder spiller også ind”, sagde han.

Få en række gode råd om polte ved at gå ind og gense indlægget her: DanBred: Udnyt det fulde potentiale af dine polte