Mød ham på AgroWeb: Hans data opdager grisen, før du gør det

Overvågnings-systemet AutoPig til svinestalden er udpeget til trestjernet Europa-nyhed.

Det Herning-baserede udviklingsfirma AgriSys har som et af ganske få firmaer modtaget tre stjerner i forbindelse med nyhedsvurderingen på Agromek.

Stjernerne er sendt i retningen af overvågningssystemet AutoPig, som via en gennemløbsvægt med vejeceller og en række sensorer er i stand til at opsamle en lang række data om stiens grise.

Dataene, der kan indsamles, er bl.a. aktivitetsniveau, foder- og vandforbrug, vægt og måling af rumtemperatur og tempartur på den enkelte gris via et infrarødt kamera.

"Idéen til systemet fik jeg, da jeg for fem år så en simpel gennemløbsvægt. De mange data er i sidste ende arbejdsbesparende og giver vigtig og brugbar viden om f.eks. det foder, grisene får. Landmanden vil med det samme kunne se på grisenes tilvækst, hvis den seneste foderleverance ikke fungerer optimalt, eller hvis man som hjemmeblander har gjort noget forkert med foderblandingen", forklarer Mikael Kirk, medejer af AgriSys.

AutoPig-gennemløbsvægt kommer i flere versioner til smågrise alt afhængigt af, hvor mange sensorer der skal kobles på. Der er også en version til grise op til 50 kg, ligesom der er en version til slagtesvin.

"Vi arbejder på at optimere prisen, så systemet ikke bare bruges ved afprøvninger, avl og opformerings eller som kontrolhold, men også kan installeres i alle stier, så man kan følge udsvinget mellem stierne", siger Mikael Kirk.

Han mener, at systemet kan medvirke til større gennemsigtighed for de enkelte bedrifters leverandører, fordi data vil være tilgængelige og kan fremskynde optimeringen.

"Både landmanden og genetikfirmaet kan bruge dataene til at vise, at f.eks. genetikken virker ude i produktionsbesætninger. Foderfirmaer kan måske også få lov til at følge med i, hvordan deres foder klarer sig ude hos deres kunder", forklarer Mikael Kirk.

AutoPig er en plug & play-enhed, der har integreret et modul fra AgriSys’ ConSys-styringsplatform, som i øvrigt også er blevet nyhedsvurderet og har modtaget to nyhedsstjerner.

"I modsætning til andre løsninger skal man med ConSys ikke logge på Teamviewer eller andre lignende programmer. Her logger man direkte på fra enhver enhed med internetadgang og kan følge fx tilvækst og få early-warnings osv. Vi har nu en løsning hos vores programmører, hvor brugere med f.eks. den samme genetik kan benchmarke deres resultater mod hinanden", siger han.

Se interview med Kirk

Som en del af AgroWebs program kunne du onsdag kl. 11 live høre Mikael Kirk fortælle mere om den digitale gris og AutoPig under en præsentation, hvor produktet og AgriSys var særligt udvalgt til at deltage efter deres Agromek Stars-hæder.

Se interivewet ved klikke på linket og gå efterfølgende ind på 'se live'. 

INTERVIEW MED MIKAEL KIRK, AGRISYS

 

 

Faktaboks

Stjerneregn

  • AgriSys har modtaget en sand stjerneregn for nogle af de nyheder, der var anmeldt til Agromek.
  • AutoPig og ConSys, som omtales i artiklen, har fået henholdsvis tre og to stjerner. Desuden har produktet Activator fået en nyhedsstjerne.

Emneord

Agroweb 2021

Arrangementer