Der er mange penge at hente i flere slæt - især for økologer

De høje priser på proteinfoder gør det endnu vigtigere at udnytte græsmarkernes protein-produktion.

Fire, fem eller seks slæt?

Nye caseberegninger ved Seges viser, at der for økologer er en gevinst ved at øge antallet af slæt fra hhv. fire til fem eller fem til seks på 600 og 400 kr. pr. årsko. Er udgangspunktet fire slæt, kan indtjeningen derfor øges med 1.000 kr. pr. årsko ved at tage seks frem for fire slæt. Den væsentligste årsag hertil er, at køerne kan optage mere græsensilage, som indeholder mere protein, når den høstes hyppigere. Det giver en besparelse på indkøbt proteinfoder og en højere mælkeydelse som følge af den højere fordøjelighed af græsensilagen. Det er en vigtig forudsætning for regnestykket, at køernes behov for AAT stadig kan opfyldes efter ombytning af indkøbt proteinfoder med græs.

Ovenstående beregninger er lavet med udgangspunkt i foderplaner, der indeholder lidt majsensilage i foderrationen. Hvis al grovfoder består af græsensilage, er gevinsten lidt mindre, da der fortsat er behov for proteinindkøb for at opretholde passende AAT-niveau.

Beregningerne viser desuden, at gevinsten for et sjette slæt for de konventionelle er begrænset. De bør, frem for antallet af slæt, fokusere på slætstrategien.

Ensilering af flere slæt i lagkage giver flere fordele

Et tidligere første slæt øger risikoen for et uønsket højt sukkerindhold i første slæt – især hvis nat-temperaturen inden skårlægning har været under fem grader, da sukkeret ophobes i planten. Afvent derfor så vidt muligt en nat med højere nattemperatur, så sukkerindholdet er lavere. Samensilering af flere slæt i lagkage i samme silo reducerer udfordringen ved opfodring, og kombinerer desuden den høje fordøjelighed i første slæt med det højere proteinindhold i de senere slæt.

Læs også

Få mere at vide i webinaret Græsmarken som proteinfabrik på Seges TV.

Faktaboks

Gode værktøjer

  • På landbrugsinfo.dk finder du en række værktøjer, som er nyttige gennem sæsonen for slætgræs:
  • Slætstrategi – planlæg slætstrategien for hele sæsonen
  • Slætprognosen – skal næste slæt høstes om 5 eller 15 dage?
  • Skårlægningsvejr – hvilken dag giver bedst mulighed for fortørring i kommende uge?
  • Fortørringsprognosen – hvornår skal græsset rives sammen?

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.