Femstrenget indsats skal bekæmpe klovsygdom

En fokuseret og vedholdende indsats kan holde digital dermatitis på et minimum, viser otte europæiske forskeres handlingsplan.

Det er vigtigt at tænke hele besætningen med i det her, for vi ser ikke kun digital dermatitis hos de lakterende køer, men også hos goldkøer, kvier og kalve, der kun er få uger gamle.«

Med disse ord fik dyrlæge og Ph.d. Nynne Capion, Købehavns Universitet, straks fra start skabt opmærksomhed om en ny handlingsplan mod digital dermatitis (DD, red.), som hun fremlagde på KVK Hydra Klovs netop afholdte klovkongres i Billund.

DD er i dag så udbredt og så tabsvoldende, at der er brug for en fokuseret og vedholdende indsats på den enkelte bedrift for at minimere generne.

Handlingsplanen er blevet til i samarbejde mellem DeLaval og en række førende europæiske forskere og eksperter i klovsundhed og er baseret på forskning, praktiske erfaringer og økonomiske optimeringer.

De to første punkter er effektivt at bremse eksterne og interne smitteveje. At undgå at få smitten eller nye bakteriestammer af DD ind på bedriften handler først og fremmest om at være konsekvent og ’firkantet’ i sin smittebeskyttelse: Ikke lukke nye dyr ind i flokken uden et grundigt klovtjek, og ikke give andre adgang til stalden, hvad enten det er naboen, en lånt minilæsser eller en sælger uden grundig vask og desinfektion.

»Smittebeskyttelse er den enkelte landmands ansvar, så hav tøj og støvler parat til gæster i stalden,« lød rådet fra Nynne Capion.

Internt bør bl.a. smittede køer isoleres og kroniske DD-køer sættes ud.

Sæt mål, og følg op

Afgørende er det at få identificeret, behandlet og registreret nye udbrud. Det skal følge en fast plan på bedriften, som alle kender, og behandlingen skal ske straks og dermed foretages af ejer eller ansatte. Registreringen er nøglen til at finde problemkøer og evaluere indsatsen.

Hyppige desinficerende klovbade kan i forening med den hurtige behandling af nye tilfælde give bund i DD. Her kan rådgivning være en god hjælp til at få stillet desinfektionen rigtigt an og få det optimale ud af den.

Sidste punkt er at vurdere de ansatte og deres evner nøgternt og opstille mål for deres indsats. Og løbende følge op på målene.

»Det tager tid. Der findes intet ’quickfix’ mod DD,« sluttede Nynne Capion.

Faktaboks

Klovkongressen

  • Den to dage lange klovkongres var arrangeret af KVK Hydra Klov og tiltrak i år knap 200 klovbeskærere, forskere og leverandører fra i alt 20 forskellige lande.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.