Klimatiltag skal gå tre gange så hurtigt

Klimaaftrykket fra en liter Arlamælk er mindre end det halve af verdensgennemsnittet.

Arlas andelshavere er blandt verdens mest effektive målt på klimaaftryk pr. kg mælk. Det er dog ikke nok for det store andelsselskab. I løbet af de næste ti år skal kvægbrugere tredoble hastigheden af reduktionen af klimaaftrykket for mælk. Det skal til for at nå Arlas videnskabeligt baserede mål om 30 procent lavere udledning af CO2-ækvivalenter (CO2-e) pr. kilo mælk fra 2015 til 2030. I 2050 skal nettoudledningen ned på nul.

Sådan lyder det fra selskabets formand Jan Toft Nørgaard, efter at 7.986 af Arlas andelshavere har vurderet og besvaret 203 spørgsmål om deres besætning, foderproduktion, energiforbrug osv.

»Vi er meget stolte af, hvor langt vi er kommet, men vi er fast besluttet på at komme endnu længere. For os er tallet ikke et endeligt resultat. Det er et udgangspunkt for forbedringer«, siger han.

Topresultat

Klimatjekket viser, at Arlas mælkeproducenter producerer mælk med en udledning på 1,15 kg CO2-ækvivalenter pr. kg mælk, der forlader gården. Gennemsnittet på verdensplan er ifølge FNs landbrugs- og fødevareorganisation, FAO, 2,5 kg CO2e pr. kg mælk – altså mere end det dobbelte.

De andelshavere, der gør det allerbedst, kan til gengæld producere et kg mælk med en CO2e-udledning på gårdniveau, der ligger et godt stykke under 0,9 kg CO2e.

De 1,15 kg CO2 pr. kg mælk inkluderer udledninger fra dyrket kulstofrig lavbundsjord i overensstemmelse med internationale retningslinjer. Uden lavbundsjord ligger den gennemsnitlige CO2-udledning på 1,06 kg CO2e pr. kg mælk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.