Nu strammes salmonella-reglerne igen

En række nye stramninger skal bringe kvægbruget tættere på at blive frit for salmonella.

Besætninger smittet med salmonella Dublin bliver nu pålagt nye krav for at komme i mål med at udrydde sygdommen.

De nye stramninger kommer efter længere tids stilstand i bekæmpelsen af salmonella. Aktuelt er 9,8 pct. af de mælkeleverende besætninger smittet, og det samme gælder for 2,4 pct. af de ikke-mælkeleverende besætninger.

Kun to niveauer

Der lanceres i alt fire nye stramninger, hvoraf den ene omhandler tildelingen af niveauer. Hvor der i dag er tre niveauer, bliver der fremover kun to: Enten er besætningen smittet, eller også er den ikke. Alle besætninger i niveau to sættes under offentligt tilsyn.

Besætninger i niveau to vil få gebyrlagte kontroller. Første kontrolbesøg foretages, når besætningen har været under offentligt tilsyn i seks måneder. Kontrolbesøgene gentages hver sjette måned. Her kontrolleres det bl.a., om der arbejdes med handlingsplanen for bekæmpelse, og om der sker fremdrift med opgaven. Der sanktioneres, hvis love og regler findes overtrådt.

Handlingsplanen skal fremover udarbejdes i samarbejde med en dyrlæge. Der vil være nye krav til planens indhold bl.a. vedr. gylle- og gødningshåndtering, brug af hygiejnescore og anvendelse af kælvningsboksen - samt fokus på at undgå spredning til naboejendomme. Og så vil Fødevarestyrelsen som nævnt kontrollere, at handlingsplanen overholdes, når de kommer på kontrolbesøg.

Øget prøvetagning

For at øge sikkerheden for, at en ejendom er fri for smitte, når den placeres i niveau 1, øges kravet til prøvetagning. Der skal fremover tages 8-25 blodprøver af kalve mellem tre og seks måneder. Når prøverne af kalvene er tilfredsstillende, skal der også tages 30 blodprøver af dyr mellem 6-24 måneder. Prøvetagningen skal gentages med tre måneders mellemrum, indtil ejendommen kan placeres i niveau 1 (ikke smittet). Sektordirektør Ida Storm appellerer til kvægbrugerne om at have øje for fællesskabet.

»Man er nødt til at være sig bevidst om, at det ikke kun handler om ens egen besætning. Ikke-smittede besætninger har helt op til 33 pct. risiko for at få salmonella i løbet af et par år, hvis de har smittede naboer inden for fem km. Det er 30–45 gange større risiko, end hvis man ikke har en smittet nabo«, forklarer hun.

Faktaboks

Nye stramninger

  • To niveauer mod tre i dag.
  • Flere gebyrlagte kontrolbesøg på bedrifter i niveau to.
  • Flere prøver i besætninger, som netop er rykket i niveau 1.
  • Nye krav til handlingsplaner.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.