Patent skal beskytte ny fodringsteknik

Dinamica Generale har fået patent på foderstyring med NIR-scanner monteret direkte på fuldfoderblanderens blandekar.

Den italienske virksomhed, Dinamica Generale, har netop fået patent på et nyt og banebrydende foderstyringssystem, hvor der monteres en NIR-scanner direkte på foderblanderens blandekar.

Systemets sensorer registrerer tørstofindholdet under blandingsprocessen, mens den tilhørende software i foderstyringssystemet beregner korrektionsbehovet i forhold til den ration, der er planlagt til udfodring. Dermed har operatøren direkte kontrol med foderets tørstofindhold i hver enkelt blanding.

Systemet er udviklet i samarbejde med blandt andre specialkonsulent Niels Bastian Kristensen fra Seges.

Intet gætteri

Den danske importør og forhandler af Dinamica Generales produkter, Erik Dahl, oplyser, at en lang række test på danske kvægbedrifter har vist virkelig positive resultater:

»Danske mælkeproducenter ved, at det handler om at kende tørstofindholdet og dermed sikre foderværdien af hver enkelt blanding. Derfor er vi rigtig glade for at kunne præsentere et målesystem, der er nøjagtigt, enkelt at betjene, og som lynhurtigt kan ses på bundlinjen«, siger han.

»Med en NIR-scanner monteret direkte på blandekarret på fuldfoderblanderen behøver man ikke længere gætte eller lave finurlige beregninger. Her er klar besked på skærmen, og blandingen kan korrigeres og tilpasses, så den passer 100 procent til den planlagte fodring«, uddyber han.

Store variationer

Følges blandeprotokollen for kompakt fuldfoder, er det muligt at få tal for tørstofprocenten i de enkelte blandetrin og i slutblandingen med et halvt procentpoints nøjagtighed. Dermed udlignes de ganske betydelige variationer, der ses i ensilagesiloerne, som påvirker ikke bare fuldfoderets energiindhold, men også den samlede rations sammensætning.

Et studie udført af instituttet for husdyrvidenskab ved det norditalienske universitet, Cattolica del Sacro, viser variationer i udtagningsfladen på græsensilage på 30,4 til 38,7 procent. Et studie fra Sveriges Lantbruksuniversitet viser over seks procentpoints variation i tørstofprocenten i udtagningsfladen på græsensilage på den samme dag og en tørstofprocent i wrapballer fra samme dag og samme mark, der varierede fra 24 til 57 procent!

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.