For sent at så majs, men sår alligevel

Det er ’for sent’ at så majs, men alternativet er værre, mener Berndt Mamsen, Møgeltønder.

Først på ugen manglede mælkeproducent Berndt Mamsen, Møgeltønder, stadig at så 15 ud af 92 hektar, men de er forhåbentlig kommet i jorden, inden LandbrugsAvisen når frem lørdag.

»Der er ikke andet, vi kan så nu, som giver mening«, siger mælkeproducenten med 285 køer, 260 hektar og en mælkeydelse på 12.500 kg EKM pr. årsko.

Sidste år såede han majsen 20. april. Det var lige lidt tidligt i forhold til ukrudtsbekæmpelse, måtte de erkende, og derfor skød han det en uge i år.

»Det skulle vi aldrig have gjort, for så kunne vi ikke komme ud at så før for 14 dage siden, hvor vi såede det meste«, siger han.

En uge senere såede han igen, og nu mangler de laveste 15 hektar.

»Det er ikke lavbundsjord, men lige lidt lavere end det andet. Vi kan simpelthen ikke køre i det«, siger han.

Tredobbelt regn

De nærmeste officielle nedbørsmålinger fra Tønder viser 144 millimeter nedbør i maj eller omtrent tre gange det normale.

»Da vi tog 1. slæt, lavede vi spor i alle græsmarker. Det har jeg aldrig prøvet før«, tilføjer han.

Berndt Mamsen glæder sig over, at han har 30 hektar majs liggende fra sidste år. Det skulle egentlig være afsat til biogasanlæg, men nu venter han og ser fodersituationen an.

»Det koster lidt på likviditeten, men det ville være værre at skulle ud at købe majs«, siger han.

Lavere plantetal

Han håber stadig på et rimeligt majsudbytte. Normaludbyttet er 12.-14.000 FEN pr. hektar, og hvis det bliver en god sommer, håber han på, at de sidstsåede marker dog kan nå op på 10.000 FEN.

»Hvis der kommer for lidt stivelse i, har jeg selv korn, vi kan fylde op med«, understreger han.

Den majs, som kommer i jorden nu, er en middeltidlig sort, for såsæden blev allerede sækket op i storsække for en måned siden, så den ikke kan byttes.

»Hvis vi kunne have valgt om, ville vi nok have foretrukket en tidlig sort på nuværende tidspunkt«, siger han.

Til gengæld går han ned i plantetal fra 100.000 til 80.000 frø pr. hektar.

»Så skal de ikke konkurrere helt så meget med hinanden, og lyset kan bedre nå ned i afgrøden«, siger han.

Faktaboks

Hvad kan man gøre, hvis majsen ikke er sået

  • Er majsen ikke sået, bør man vælge alternative afgrøder til slæt. Som dæksæd anvendes moderate mængder af dæksæd, dvs. 100-140 kg ærter pr. ha eller evt. 40-60 kg vårbyg pr. ha og en hurtigt voksende græsblanding, f.eks. blanding af 15 kg westerwoldisk rajgræs og 15 kg tetraploid ital. rajgræs. 
  • Er man ikke presset på forsyningen, så tænk mere langsigtet ved at anvende en egnet græsblanding til slæt såsom 35 eller 45. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.