Konsulenter: Forvent store udsving i udbytter

Der vil være store udsving i udbytterne i vinterhvede og vårbyg, og majsen er en katastrofe. Men rapsen ser godt ud. Sådan lyder den overordnede melding fra planteavlskonsulenter fra hele landet.

»Jeg forventer, at vi i år vil opleve gevaldige udsving i udbytterne i vinterhvede. Nogle landmænd vil høste topudbytter, mens andre vil opleve miserable udbytter på grund af havrerødsot og goldfodsyge,« siger Gert Olesen, planteavlskonsulent hos Gefion.

Han tilføjer, at angreb af goldfodsyge er værst på tidligt såede marker, og at han selv i vinterhvede sået efter vinterraps har set angreb af goldfodsyge. Det er usædvanligt, da goldfodsyge normalt optræder hyppigst i anstrengte sædskifter.

»Efter et mildt efterår og en mild vinter var vi forberedt på, at der vil komme angreb af goldfodsyge. Men det har udviklet sig langt værre end ventet. Specielt i tidligt såede marker,« siger Gert Olesen.

Han er tilmed bekymret for, at en sen høst vil give problemer i forhold til at etablere efterafgrøder. Og har talt med en del landmænd, som overvejer at etablere efterafgrøderne inden høst, selvom det giver en mere usikker etablering af efterafgrøderne.

Tykt skulpelag i rapsen

Fra Fyn melder Jan Nielsen, planteavlskonsulent hos Patriotisk, at vinterrapsen ser rigtig godt ud.

»Skulpelaget er meget tykkere end sidste år, og der er skulper helt ud i topskuddene,« siger Jan Nielsen.

Han bakkes op af Finn Olsen, planteavlskonsulent, Sønderjysk Landboforening, som glæder sig over, at rapsen ikke har været plaget af skadedyr, og at svampesygdomme ikke har udviklet sig nævneværdigt i afgrøden på trods af en lang blomstring, som normalt giver gode betingelser for blandt andet knoldbægersvamp. Det, mener han, kan skyldes, at det samtidig var køligt under blomstringen.

Rapsen er dog flere steder gået i leje. Det kan skyldes, at det tykke lag skulper har tynget den. Det gavner ikke udbyttet, da det begrænser lysindstrålingen og dermed fotosyntesen frem til høst.

Kæmpe spredning i vårbyg

I vårbyg er billedet meget broget.

»Vi har marker, der står rigtig godt. Men vi har også marker, der virkelig har lidt under, at jorden var meget lang tid om at tørre op i foråret. Derudover har de store mængder nedbør i foråret gjort byggen helt gul på grund af kvælstofmangel på nogle marker,« fortæller Christian Hvelplund, planteavlskonsulent hos Vestjysk Landboforening.

Han mener også, at vinterrugen står tyndere end sidste år, og er derfor bange for at den kan skuffe udbyttemæssigt.

Majsen er et kapitel for sig

Over hele landet er majsen langt bagefter i forhold til normalt.

»På nogle ejendomme vil udbyttet i majsen blive reduceret med en tredjedel. Og nogle steder har den været plaget af både kulden og sandfygning,« fortæller Birger Larsen, planteavlskonsulent hos LandboNord.

Han glæder sig dog over, at mange landmænd har høstet gode udbytter i græsset, og at de derfor kan spare lidt på den majs, de har liggende på lager.

Faktaboks

Forventning til høsten

  • Vinterhvede: Store udsving pga. havrerødsot og goldfodsyge
  • Vinterraps: Meget lovende
  • Vinterrug: Står lidt tyndt
  • Vårbyg: Store udsving afhængig af såbed og såtid
  • Majs: Meget kritisk
  • Slætgræs: Gode udbytter

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.