Planteformand skuffet over nye regler for efterafgrøder
Landbrugsstyrelsen har ikke udnyttet helt oplagte muligheder for at ændre i reglerne for efterafgrøder i ny bekendtgørelse, mener Torben Hansen.

En ny bekendtgørelse gør det muligt at udskyde etableringen af efterafgrøder fra 20. august til 7. september.

Dermed skal landmænd ikke som tidligere etablere efterafgrøder inden 20. august.

Det er umiddelbart positivt.

Men helt overordnet er Torben Hansen, formand for L&F planteavl, skuffet over den nye plantedækkebekendtgørelse, som træder i kraft 1. august 2019.

»Det er ærgerligt, at Landbrugsstyrelsen ikke har udnyttet, at der fra politisk hold er åbnet for forenkling og smidighed. Desuden er jeg skuffet over, at tilgængelig faglig dokumentation ikke bliver brugt til forbedringer af reglerne for efterafgrøder«, siger Torben Hansen.

Han er især skuffet over reglerne for tidlig såning af vintersæd som alternativ til efterafgrøder, og at det fortsat ikke er muligt at bruge kvælstof-fikserende arter som efterafgrøder.

Skæv omregningsfaktor

Tidlig såning af vintersæd har gennem en årrække kunnet erstatte efterafgrøder. Det vil sige, at man for hver fire hektar vintersæd, der sås inden 7. september, har kunnet undlade at så en hektar efterafgrøde.

»Det er ikke rimeligt, at der også i den ny bekendtgørelse fortsat er regnet med en faktor 4:1«, siger Torben Hansen.

Han henviser til forsøg, der har vist, at tidligt sået vintersæd er lige så godt som efterafgrøder.

Derfor mener Torben Hansen, at forholdet som minimum i den nye bekendtgørelse burde have været ændret til 2:1, som L&F har argumenteret gennem flere år.

Urimelig dansk regel

Landbrug & Fødevarer har igennem en årrække arbejdet for, at forskellige arter af kvælstof-fikserende planter kan bruges i de forskellige efterafgrødeordninger.

»Det er uforståeligt, at danske landmænd ikke må bruge kvælstof-fikserende planter. Der er tale om en dansk særregel, som bliver fastholdt, selv om adskillige forsøg har vist, at blandínger med kvælstof-fikserende planter er lige så effektive til at reducere kvælstof-indholdet i jorden som blandinger uden kvælstof-fikserende planter«, siger Torben Hansen.

Han mener, at det er positivt, at den nye bekendtgørelse giver mulighed for at udskyde etableringen af efterafgrøderne til 7. september. Men han undrer sig over, at Landbrugsstyrelsen vælger en løsning, hvor landmænd bliver trukket i N-kvoten ved såning efter 20. august - uden at belønne de landmænd, der sår efterafgrøderne før 20. august.

Faktaboks

Ny bekendtgørelse

  • Den nye plantedækkebekendtgørelse træder i kraft 1. august.
  • Nyt: Det bliver muligt at udskyde etableringen fra 20. august til 7. september. Sås efterafgrøderne mellem 20. august og 7. september, bliver man trukket i N-kvoten.
  • Tidligt sået vintersæd erstatter efterafgrøder i forhold 4:1.
  • Det er fortsat ikke tilladt at bruge N-fikserende arter som efterafgrøder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.