Snilde og gammelt udstyr får efterafgrøder til at myldre frem

Ved at efterligne såmetoden til almindeligt kløvergræs har Henning Petersen fundet en måde at etablere efterafgrøder på med stor sikkerhed.

»Vi ville da aldrig udlægge en kløvergræsmark ved at blæse frøene ud over jorden. Det ville vi bruge en såmaskine til.«

Nogenlunde sådan tænkte Peter Petersen, Bylderup Bov, da han i vinter kørte hjem fra et majs-møde hos Sønderjysk Landboforening, hvor planteavlsrådgiver Carsten Clausen Kock havde bragt udfordringerne med vellykket etablering af efterafgrøder på dagsordenen.

Hjemme bagved maskinhuset fandt han og broderen, Henning Petersen, som ejer familiens maskinstation, en 20 år gammel radrenser, som de fik smeltet sammen med en brugt Accord luftsåmaskine. Tilsat 32 massive hjul, adskillige glødepinde og gode ideer fik brødrene komponeret en radrenser, som kunne så efterafgrøder.

»De har virkelig ramt det optimale i forhold til etableringsudstyr. I deres demoparcel på landboforeningens majsareal er efterafgrøderne i form af rajgræs myldret frem. Det ligner en sikker vinder i forhold til at sikre en god fremspiring af efterafgrøder,« lyder det begejstret fra Carsten Kock, som dog gerne så, at rækkeafstanden mellem majs og græs bliver øget, for at minimere risikoen for konkurrence på vand og næring.

Satser på fire rækker græs

Den hjemmebyggede radrenser og såmaskine kan rense og så efterafgrøder mellem otte rækker majs. Henning Petersen har bevidst valgt at så fire rækker græs mellem majsrækkerne.

»På den måde fik vi det til at gå op med de 32 udløbere på såmaskinen, men jeg mener også, at det øger chancerne for fremspiring i forhold til et lavere antal rækker,« begrunder Henning Petersen.

Netop fremspiringen er central i forhold til efterafgrøder, da dårlig fremspiring og etablering kan give landmanden udfordringer med at leve op til kravene for efterafgrøder.

»Jeg kender nogle enkelte landmænd, som er meget nervøse for, om deres efterafgrøder er tilstrækkelig veletableret. Hvis vores løsning kan være med til at fjerne den usikkerhed, er det selvfølgelig rigtig godt,« siger Henning Petersen, som heller ikke kan lade være med at benytte lejligheden til at påpege, at en god etablering af efterafgrøder forudsætter et godt såbed forud for majs. Det må man ikke slække på - heller ikke selvom økonomien er presset, påpeger han.

Rensning med den hjemmebyggede renser og såmaskine koster 210 kroner pr. hektar. Hertil skal lægges omkostningen til græsfrø.

Faktaboks

Maskinen

  • Består delvis af en ældre otte-rækket majsrenser og en Accord lufsåmaskine, som blev købt for 15.000 kr
  • Kan så efterafgrøde i fire rækker mellem majsrækkerne

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.